Hlavní obsah

Mercedes se nadobro loučí s roadsterem SLC speciální edicí

Foto: Mercedes-Benz

Mercedes-Benz SLC se loučí. Bude někomu chybět?

Ehm, taky jste tak trochu pozapomněli, že Mercedes ještě pořád vyrábí SLC? Jo, vy ani nevíte, co to je? Tak to je přejmenované SLK – ano, ten dvoumístný roadster s plechovou střechou. Vidíte, že víte! Jenže Mercedes ho brzy vyrábět přestane. Definitivně a bez náhrady. Je vám to líto? Vaše chyba, měli jste si jich kupovat víc…

Článek

Mercedes-Benz SLK se jako průkopník roadsterů s pevnou skládací střechou stal na přelomu tisíciletí miláčkem publika. Bylo to totiž příjemné dvoumístné auto určené ke svižnému cestování s větrem ve vlasech, které jste ale stiskem tlačítka mohli změnit na celoročně použitelné kupé. V té době to byla úžasná novinka! Celkem se ho od roku 1996 vyrobilo přes 300 tisíc kusů.

Foto: Mercedes-AMG

První generace SLK ve vrcholné verzi 32 AMG měla kompresorem přeplňovaný šestiválec a 350 koní

Druhá generace z roku 2004 sázela na designovou inspiraci ve Formuli 1 (jistou podobnost ale uvidíte jen v prohnutém zobáku na přídi se znakem Mercedesu, podobně jako u superGT SLR vyvinutého ve spolupráci s McLarenem) a dočkala se dokonce divoké 400koňové verze SLK 55 AMG Black Series s pevnou střechou z CFRP (karbonem posílené plasty).

Foto: Mercedes-AMG

400koňové SLK 55 Black Series s pevnou střechou byl krásný úlet

Jenže prodejní čísla postupně upadala, jak klesal zájem o dvoumístná sportovní auta, zvlášť ta se skládací střechou. Ještě víc se to projevilo na třetí generaci z roku 2011, která se v průběhu procesu přejmenovala na SLC (jen Mercedes ví proč) a v tu chvíli na ni celý svět zapomněl docela.

Tedy celý svět, vyjma pracovníků Mercedesu, kteří se s ní teď loučí speciální Final Edition – ta má v základu sportovnější AMG paket (jiné nárazníky, tužší podvozek, výkonnější brzdy), k němu 18palcová kola, v interiéru anatomické sedačky čalouněné kůží Nappa, spoustu hliníkových doplňků a navrch plakety „Final Edition“. Víc sportu nabídne soft-AMG verze SLC43 poháněná přeplňovaným 3,0 V6 s výkonem 390 koní a stovkou za 4,6 sekundy, která bude dostupná pouze s nepřehlédnutelným žlutým lakem Sun Yellow.

Mercedes přiveze poslední SLC do Ženevy, kde ho vystaví spolu s posledním SL Grand Edition, které se brzy dočká nástupce (byť i jeho prodeje jsou jen stínem dřívější slávy). Náhrada SLC však není v plánu, Merdeces nad kompaktním dvoumístným roadsterem definitivně zlomil hůl. A to je docela škoda, protože automobilový svět tak přijde o další auto pro radost, kterých je dnes jako šafránu.

Bude vám roadster SLK/SLC chybět?
ANO, bylo to sympatické sportovní auto
88,1 %
NE, byl to jen další nudný Mercedes, akorát bez střechy
11,9 %
Celkem hlasovalo 353 čtenářů.

Reklama

Načítám