Hlavní obsah

Mercedes představuje „empatické“ auto

Foto: Mercedes-Benz

Že by v Mercedesu vyřešili problém s komunikací mezi auty a lidmi?

Autonomní auta jsou sice hezká myšlenka, ale stejně potrvá, než jim přijdeme na chuť. Víme, že umí před překážkou zastavit a opětovně se rozjet, ale i tak člověk nikdy moc netuší, co od nich čekat, bez ohledu na to, jestli jste viděli Terminátora, Já, robot a další čím dál méně futuristická díla. Ale v Mercedesu možná konečně přišli na řešení.

Článek

Empatie. Jeden ze základních pilířů lidské společnosti. Vyplývá z ní soucit, pochopení a další řada lidských emocí. O tom, že se v dnešní době příliš nenosí, snad někdy jindy, ale borce z Mercedesu napadlo, že by bylo fajn, kdyby se pokusili autonomní auto empatii naučit. V podstatě.

V Mercedesu si tedy uvědomují podezíravost lidí vůči autům, kde nesedí řidič z masa a kostí. Proto teď experimentují s vylepšenou třídou S, která bude své okolí informovat o svých záměrech. Připravte si poznámky, jdeme se učit rozumět autům – dost možná již brzy u vás doma!

Tato S500, kterou vidíte na fotografiích, snímá kompletní okolí auta a kromě objektů rozeznává samozřejmě také chodce. Je opatřena „majáčky“, kterými na své okolí bude „mrkat“ –  ve Stuttgartu vyhodnotili jako nejlepší barvu tyrkysovou. Tímto způsobem komunikace bude v podstatě nahrazovat oční kontakt a staré dobré mávnutí, když vás řidič na přechodu pustí a vy gesto vrátíte zpět.

V Mercedesu této technologii přikládají poměrně velký význam a pravidelně odesílají poznatky z výzkumu do SAE International – organizace zabývající se budoucností mobility.

Alexander Mankowsky, futurolog Daimleru, věc shrnuje asi takto: „Lidé zkrátka potřebují umět rychle rozpoznat záměry autonomního auta. Vozidlo tudíž musí poskytnout lidem okolo patřičnou informaci, která bude pro lidi snadno pochopitelná, aby se tak mohli na jejím základě zachovat.“

Reklama

Načítám