Hlavní obsah

Mercedes otestoval první elektrické MPV v reálném prostředí

Foto: Mercedes-Benz

Mercedes-Benz EQV

Letošní autosalon v Ženevě byl plný elektrických konceptů, které se postupně dostávají do reálného života. Německý Mercedes-Benz v rámci autosalonu představil koncept EQV a jen několik týdnů na to ho vzal do provozu, aby vyzkoušel, Jak mu to půjde. A vypadá to, že ucpané barcelonské ulice zvládl na výbornou.

Článek

Kdo z vás někdy byl v Barceloně, ví, že tamní ulice jsou neustále plné aut, skútrů i autobusů. Pojem kolona dostává v katalánské metropoli často úplně nový rozměr. Možná i proto si Mercedes pro první testy nového elektrického MPV vybral právě toto město. Podle automobilky je novinka určena jak pro aktivní rodiny s dětmi, tak třeba pro taxi služby nebo hotelové shuttle přepravce. Ostatně jako městský, na design zaměřený elektromobil Mercedes pasoval novinku už při prvním představení.

Kamkoliv auto přijede, všude má zapůsobit silným dojmem. K tomu mají přispět jak použité technologie, tak třeba designová lahůdka v podobě nově tvarované mřížky chladiče s protaženým LED svítícím páskem.

Mercedes slibuje, že nový EQV nabídne dojezd až 400 kilometrů. A vzhledem k tomu, že nabídne integrovanou funkci rychlodobíjení, energii potřebnou k ujetí 100 kilometrů zvládne dobít asi za 15 minut. Jde o předokolku, o jejíž pohon se stará elektromotor s baterií o kapacitě 100 kWh, která je v autě umístěna tak, aby neubírala prostor pro cestující. Maximální rychlost auta by měla být minimálně 160 km/h, ačkoliv vzhledem k tomu, že elektromobily bývají omezené na 180 km/h, je možné, že se tato hodnota ještě změní.

Uvnitř auta půjde o standardní Mercedes-Benz. Chybět nebudou prémiové materiály i zpracování a mluví se také o přítomnosti multimediálního systému MBUX s dotykovou obrazovkou a hlasovým ovládáním. Produkční verze tohoto modelu pak bude automobilkou představena na autosalonu ve Frankfurtu na Mohanem, který proběhne letos na začátku podzimu.

Reklama

Načítám