Hlavní obsah

Mercedes CLA 35 AMG – rychlá rodina se rozrůstá

Foto: Mercedes-Benz

Rodina rychlých Mercedesů řady 35 AMG A se rozrůstá – po hatchbacku a sedanu teď přichází „čtyřdveřové kupé“. Že vám to nestačí? Tak se přichystejte ještě na kombi ve stylu Shooting Brake a módní crossover, které dorazí co nevidět! U Mercedesu si vybere vážně každý.

Článek

Není to tak dávno, co jste 300 koní a stovku pod 5 sekund mohli mít jen v podobě Subaru STi nebo Mitsubishi Evo, které sice na papíře vypadaly prakticky (čtyři dveře, pět míst a slušný kufr), ale ve skutečnosti byly kvůli rallye kořenům dost nesnesitelné – řízení připomínalo dřinu v posilovně, podvozky z vás vytřásly duši a výfuky vás ohlušily. Navíc jste v nich kvůli tomu obrovskému křídlu na víku kufru vypadali jako puberťáci. Jenže časy se mění…

Teď můžete mít 300 koní a stovku pod 5 sekund od prémiové automobilky a v elegantním balení, se kterým můžete drtit okresky stejně snadno jako pohodlně zdolávat kontinenty. Pokrok prostě nezastavíš. Jako první z rodiny 35 AMG třídy A se představil hatchback, který si po prvních jízdách zahraničních novinářů vysloužil pozitivní reakce. Před pár týdny Mercedes ukázal klasický sedan A 35 AMG a nyní také stylovější čtyřdveřové kupé CLA, čili sedan se splývavější zádí a sportovnějším nádechem. Jak se vám líbí?

Technika je pochopitelně stejná jako u sourozenců – dvoulitrový čtyřválec přeplňovaný turbem posílá svých 306 koní a 400 Nm přes sedmistupňovou dvouspojkovou převodovku na všechna čtyři kola. Stovku tak CLA 35 AMG zdolá za pouhých 4,9 sekundy a v rozletu ho zastaví až omezovač nastavený na 250 km/h. To už je slušný kalup, co říkáte?

Přitom si můžete užívat komfortu, který k Mercedesům neodmyslitelně patří – CLA 35 AMG má nádherný interiér připomínající spíš architektonické dílo, na jeho palubě jsou všechny moderní výstřelky, jako infotainment MBUX s dvojicí 10,25“ displejů, ambientní osvětlení a všechny možné jízdní asistenty. Hlavně má ale adaptivní podvozek, takže bude perfektně stabilní při rychlé jízdě i pohodově houpavý, když zrovna nebudete spěchat.

Pokud se vám technika 35 AMG líbí, ale hatchback a sedan třídy A ani čtyřdveřové kupé CLA vás svými tvary neoslovily, brzy se dočkáte kombi CLA Shooting Brake a o něco později crossoveru GLA. My se však úplně nejvíc třeseme na plnotučné AMG – hatchback A 45 AMG, který nabídne rovnou 400 koní a skutečně ostré sportovní chování. To už je docela slušný výběr!

Reklama

Související témata:
Načítám