Hlavní obsah

Mercedes-Benz stvořil super bezpečnou dětskou autosedačku

Foto: Mercedes-Benz

Dětská sedačka Pre-Safe Child

V posledních několika letech dostává pojem bezpečnost zcela nové rozměry. Airbagy pro motocykly, ale i pro auta jako taková, stále nové bezpečnostní asistenty, kamery a mnoho dalšího. Korunu tomu nasadil Mercedes, který představil opravdu hodně vychytanou, až neuvěřitelně bezpečnou dětskou autosedačku.

Článek

Sedačka, kterou vám představíme, by podle nás měla ukazovat jakýsi standard všech dětských autosedaček na trhu. Víme, že je to asi nemožné, ale bylo by to hezké. Mercedes totiž její bezpečnost dotáhl k dokonalosti. Její označení je Pre-Safe Child a kromě toho, že parádně ohlídá dítě, k čemuž se dostaneme za chvilku, ohlídá i rodiče.

To je totiž podle aktuálních průzkumů potřeba, protože až polovina rodičů své děti do sedaček poutá špatným způsobem, a ty tak nemohou dítě v případě nehody ochránit. Spíše si tak dítko může ještě ublížit. Mercedes ale do sedačky nainstaloval systém, který kontroluje správné zapnutí bezpečnostních pásů a správné usazení dítěte. Navíc tento systém umí rodičům s usazováním a poutáním dítěte radit pomocí jednoduchých symbolů, udělat chybu je tedy prakticky nemožné.

Kromě toho je systém sedačky možné a snadné propojit s autem i s chytrým mobilním telefonem. Obě tyto součásti bezpečnostního systému jsou schopny monitorovat životní funkce dítěte a průběžně je zobrazovat na displeji telefonu nebo infotainmentu. Rodiče tak mohou svá dítka kontrolovat nejen během jízdy, a už to je bezpečnější, protože se k němu nemusí otáčet, ale třeba i po nehodě, kdy je vše zmatené a často i hysterické. Uklidnění v podobě rychlých informací o zdravotním stavu dítěte jsou pak k nezaplacení.

A když už jsme u nehody. Jakmile bezpečnostní systémy auta vyhodnotí hrozící dopravní nehodu, nespustí jen všechny aktivní i pasivní asistenty auta, ale právě i sedačky. Ta je třeba schopna v případě nárazu z boku vysunout jakési rameno směrem ke dveřím, které ochrání dítě v sedačce před nárazem. Když to všechno dáme dohromady, je velká škoda, že je tato sedačka zatím jen konceptem. Mercedes se prý navíc ještě nerozhodl, jestli její výrobě dá zelenou, nebo ne. Pokud bychom do toho mohli mluvit, pak se přimlouváme za její vznik a standardní distribuci spolu s těmi sedačkami, které už na trhu jsou. V tomhle bychom své děti totiž opravdu chtěli vozit.

Reklama

Načítám