Hlavní obsah

Mercedes-Benz GLB je nové kompaktní sedmimístné SUV

Foto: Mercedes-Benz

Klasická MPV pomalu, ale jistě vymírají, na jejich místo se tlačí populární SUV v sedmimístných variantách, které kombinují módní kabátek s praktickým, velkoprostorovým interiérem. Nejnovějším přírůstkem je Mercedes GLB, který v sobě snoubí trochu toho terénního dobrodružství i rodinné praktičnosti.

Článek

SUV není nikdy dost, a proto Mercedes našel miniaturní skulinu mezi crossovery GLA (již brzy je nahradí nová generace) a nedávno faceliftovaným GLC, přičemž do ní vmáčknul kompaktní sedmimístné SUV jménem GLB. Už nevypadá tak drsně jako původní koncept, ale zůstaly mu tvary sympaticky zaoblené krabice, což bude pro vnitřní prostor nesmírně praktické.

GLB totiž není žádným nezastavitelným dobrodruhem, ale pravým rodinným parťákem, který pojme až sedm cestujících a nějakou tu bagáž navrch. V autě s délkou 4,6 metru se pohodlně usadí pět cestujících, kteří budou mít k dispozici 560litrový zavazadelník. Prostřední řada sedadel má přitom měnitelný sklon opěradel a na přání může být posuvná o 140 mm. Příplatková třetí řada sedadel usadí pohodlně osoby do 1,68 metru výšky a lze ji snadno uložit pod podlahu kufru. A když sklopíte i druhou řadu (rozdělenou buď v poměru 40 : 20 : 40 pro 5místnou verzi nebo 40 : 60 pro 7místnou, získáte prostor o objemu 1 755 litrů. V kabině pak najdete útulné prostředí vycházející z velkoprostorového modelu třídy B s moderním MBUX prostředím, příjemným ambientním osvětlením a spoustou dalších komfortních prvků.

Na jízdu v terénu ale GLB zcela nerezignoval – můžete si ho pořídit s pohonem všech kol 4Matic doplněným o Offroad balíček. Ten mimo jiné zahrnuje dodatečnou ochranu podvozku, jízdní režim přizpůsobený dovádění mimo silnici, obrazovku infotainmentu zobrazující úhly náklonu nebo natočení kol, asistent pro sjezd svahů nebo speciální režim LED světlometů, které rozprostřou paprsek a přisvítí i mlhovkami, abyste nepřehlédli žádnou terénní nástrahu.

Na silnici se ale tomuto „drobečkovi“ ale bude určitě líbit víc. Vpředu má GLB vzpěry McPherson a vzadu víceprvkové zavěšení, které lze kombinovat s adaptivními tlumiči a dokáže se přizpůsobit i sportovnější jízdě, nicméně primárním bude pro tohle auto režim komfort, stejně jako pro všechny Mercedesy. Samozřejmostí je celý zástup jízdních asistentů, jež vám pomohou snáz zaparkovat, vést auto v jízdním pruhu nebo vás upozorní na překážku – radar a kamera vidí až 500 metrů před auto, takže by měly dokázat včas zareagovat na jakýkoliv blížící se problém.

O pohon se budou starat pouze čtyřválce – dva benzinové turbomotory o objemu 1,3 l (GLB 200 s výkonem 163 koní) a 2,0 l (GLB 250 o výkonu 224 k) a dvoulitrový turbodiesel ve dvou výkonových variantách (GLB 200d se 150 koni a GLB 220d se 190 koni). Všechny budou spárované s automatickou dvouspojkovou převodovkou pohánějící přední nebo všechna kola.

Mercedes GLB se bude vyrábět v mexické továrně Aguascalientes (a pro čínský trh v Pekingu), k prodejcům dorazí ke konci letošního roku. Poběžíte si pro něj?

Reklama

Načítám