Hlavní obsah

Mercedes-AMG CLA 45 Shooting Brake – hot hatch trochu jinak

Foto: Mercedes-Benz

Mercedes-AMG CLA 45 S Shooting Brake – v soutěži o nejrychlejší kompaktní kombík a nejdelší jméno nemá přemožitele

Není to tak dávno, kdy jsme si říkali, jestli 260 koní v Mazdě 3 MPS není na ostrý hatchback trochu moc. Jenže pak přišel Focus RS s 300 koni a potom… však to znáte. Nicméně AMG od Mercedesu definitivně vyhazuje vrchního, nová verze A45 pod kapotou uchovává takový malinký jaderný reaktor o výkonu přes 400 koní!

Článek

A teď, po klasickém hot hatchi A a kompaktním sedanu CLA je tu další do party – Mercedes-AMG CLA 45 S Shooting Brake, tedy varianta kombi. Ovšem před lidmi z Mercedesu říkejme „kombi“ raději šeptem, na to je tohle auto totiž příliš stylové. A navíc je ukrutně rychlé!

Foto: Mercedes-Benz

Shooting Brake poznáte podle elegantnější zádi, verzi CLA 45 pak podle čtyř hlavní kanónů v zadním nárazníku

Jeho brutálních 421 koní produkuje dvoulitrový přeplňovaný čtyřválec – přitom je to síla, na kterou jste ještě nedávno potřebovali válců rovnou osm, jen vzpomeňme na minulé BMW M3 a soudobé Audi RS4, obě s výkonem 420 koní. Samozřejmě je tu i civilnější varianta bez kouzelného označení „S“, která má „bezpečnějších“ 387 koní, ale vy určitě chcete tu plnotučnou, protože ta vystřelí CLA Shooting Brake na stovku za rovné 4 sekundy!

Smysl života AMG-CLA 45 Shooting Brake je jasný – je hlavně pro ty, kteří potřebují přes 400 kompaktních koní, ale hatchback je na ně až příliš malý. Zavazadlový prostor totiž nabídne objem 505 litrů a pojme všechno od jízdního kola přes tchyni až po páreček veselých labradorů. Ačkoliv tchyně ani labradoři si cestu asi příliš neužijí, na ně bude až příliš děsivě rychlá. S Mercedesem-AMG CLA 45 Shooting Brake totiž přeletíte z jednoho konce republiky na druhý dřív, než stačíte vyslovit celý jeho název desetkrát.

A představte si, že Mercedes-AMG vám do něj i nadále dá režim Drift Mode. Pravda, celá rodina A/CLA 45 je sice „čtyřkolková“, jenže v Affalterbachu naprogramovali elektroniku tak, že osmistupňová dvouspojková převodovka může nařídit zadnímu diferenciálu, aby na váš povel nejvíce mučil právě tu pneumatiku, která to nejméně potřebuje. Rošťáci jedni…

Maximální rychlost je elektronicky omezená na 280 km/h, i tak se ale podle nás nemusíte bát, že nikdo neuvidí 82mm, nebo dokonce 90mm kanóny, kterým v AMG naivně říkají výfuky. Cena zatím není stanovena, ovšem nepočítejme s tím, že to bude méně než jeden a čtvrt, případně až půl druhého milionu korun.

Kterou verzi řady A/CLA 45 byste si zvolili vy? Hlasujte v naší anketě!

Kterou verzi kapesní střely od AMG byste zvolili?
Hot hatch A45
10,5 %
Sedan (čtyřdveřové kupé) CLA 45
7,4 %
Kombi CLA 45 Shooting Brake
82,1 %
Celkem hlasovalo 1075 čtenářů.

Reklama

Související témata:
Načítám