Hlavní obsah

Záhada Mercedesu 500 TE – Jde o první rychlé kombi?

Foto: RM Sotheby's

Kdo vůbec postavil první rychlé kombi? Mnohé napadne asi Audi RS2 Avant, ale bylo tu i BMW M5 Touring E34. Naopak Mercedes rychlým stěhovákům tolik nefandil a rychlé kombi AMG přibylo do nabídky až po letech. Experti z tuningové dílny se soustředili hlavně na sedany, vždyť už první rudá svině 300SEL jim udělala skvělé jméno na okruzích. Jenže je tu jedna verze Piána, která pravděpodobně byla vlastně úplným průkopníkem sportovních kombi.

Článek

Důvody vzniku modelu Mercedes-Benz 500 TE AMG z roku 1979 jsou zahaleny tajemstvím. Dokonce i řada zarytých fanoušků ostrých Benzů trochu tápe. Ale specifikace odpovídá sedanu s pětilitrovým osmiválcem, který tehdejší zákazníky přišel na 65 tisíc marek.

Kombík se pak spoléhal na stejnou techniku, jen měl mnohem praktičtější karoserii. Motor byl spojen se čtyřstupňovým automatem a výkon šel na zadní kola přes samosvorný diferenciál. Kompletně přepracován byl podvozek, aby bylo auto dobře ovladatelné. Zvenčí jej odlišuje bodykit AMG, originální pětipaprsková kola AMG, černě lakovaná maska a pod motorem je originální kryt. Uvnitř najdete zase elektricky nastavitelná sportovní sedadla Recaro Ideal C a čtyřramenný volant AMG.

Foto: RM Sotheby's

Ani znalci práce AMG u něj nic nepostrádají

Když se jeden z těchto strojů objevil na prodej, stejně panovaly pochybnosti. Nakonec jej zkoumal tým odborníků z aukční síně RM Sotheby’s a dospěl k názoru, že auto bylo buď stavěno opravdu přímo firmou AMG, nebo někým, kdo měl o firmách a výrobcích Mercedesu a AMG obrovské znalosti. Mimo firmu ale takových lidí moc nebylo. Přímé důkazy ovšem neexistují a jak znalci AMG, tak sama automobilka Mercedes vlastně neví, jak se tohle černé kombi zrodilo. Vypadá to ale, že ostré modely Hammer a další AMG postavené na základech generace W124 byly předstiženy o celé roky.

Popularita ostrých kombíků a jejich sourozenců s karoserií Shooting Brake je nesporná a nelze se divit, že by Mercedes nechtěl z toho sladkého koláče utrácení chtivých zákazníků tak pár drobků. Pokud tohle byl neoficiální projekt vytvořený u AMG, což je nejpravděpodobnější, jistě udělal svého majitele šťastným i přes obrovskou cenovku. Pozornost se autu dostalo až nedávno díky americkému Top Gearu, který oslavoval 50 let firmy AMG a právě tohle kombi se tam objevilo. Od té doby už se jen všichni snaží zjistit, jestli je to první rychlé kombi, nebo ne. Tak uvidíme, kdo tu záhadu objasní.

Reklama

Související témata:
Načítám