Hlavní obsah

McLaren snižuje počet vyrobených kusů speedsteru Elva. Proč?

Foto: McLaren

Originální speedster McLaren Elva měl původně vzniknout v limitované edice čítající 399 kusů. Jenže nyní je vše jinak – automobilka oznámila, že vyslyšela volání zákazníků po větší exkluzivitě a výrazně snížila plánovaný objem produkce. Nebo je to celé trochu jinak?

Článek

Speedster McLaren Elva je poctou závodním automobilům ze 60. let (v tomto konkrétním případě se automobilka ohlédla za modelem McLaren-Elva M1A). Když Britové představili v listopadu loňského roku novodobou reinkarnaci s 815 koňmi, bylo oficiálně uvedeno, že do prodeje zamíří 399 kusů.

Foto: McLaren

Nový speedster je poctou úspěšnému závodnímu předchůdci

Teď je vše jinak – automobilka McLaren totiž oznámila, že vyslyší volání zákazníků po větší exkluzivitě a razantně sníží počet vyrobených kusů o 150 jednotek. Počet aut totiž ovlivňuje zůstatkovou hodnotu, což je u sběratelské edice za desítky milionů zásadní parametr. Čím méně vyrobených aut, tím spíš půjde cena postupně nahoru.

Faktem však také je, že se trh s exkluzivními edicemi superdrahých supersportů začíná nasycovat. Vždyť s limitkou speedsterů začalo nedávno Ferrari a rychle se přidal McLaren, Aston Martin i Bentley, přičemž každý chce vyrobit pár stovek kusů s astronomickou cenovkou. A najít pro ně znuděné miliardáře je zjevně stále těžší. Právě proto se McLaren rozhodl snížit počet vyrobených aut na pouhých 249 kusů. S cenovkou kolem 40 milionů korun na tom ale ani tak neprodělá...

Připomeňme, že čtyřlitrový dvakrát přeplňovaný osmiválec (interně označovaný M840TR) z modelů 720S nebo Senna nabídne v případě Elvy 815 koní (599 kW) a zrychlení na stovku pod tři sekundy. Točivý moment má hodnotu 800 newtonmetrů, síla uprostřed umístěného motoru se přenáší na zadní pneumatiky skrz sedmistupňovou automatickou převodovku. A co je důležité, tenhle dvoumístný speedster, který se k zákazníkům dostane koncem letošního roku, má klasickou silniční homologaci, takže jej můžete mít „na značkách“ a prohnat se s ním na své oblíbené silnici.

Reklama

Načítám