Hlavní obsah

McLaren Senna GTR Lego Technic: Kdo si hraje…

Foto: LEGO

Je čas splnit klukovský sen! Tedy alespoň částečně

Jeden by řekl, že děti nám nemají moc co závidět. Něco by se však našlo. Oproti nim máme tu výhodu, že můžeme řídit opravdová auta, u kterých není třeba napodobovat zvuk motoru prskáním. Přesto se ani většině nás dospělých nepodaří usednout za volant takových „špeků“, jako je třeba McLaren Senna GTR. A jelikož ve společnosti Lego dobře vědí, že i velcí kluci mají klukovské sny, představili nedávno tuto skvělou stavebnici pro zkrácení dlouhých zimních večerů.

Článek

McLaren Senna je výjimečný vůz. Jelikož se ve Wokingu tento supersport rozhodli pojmenovat po jednom ze svých nejúspěšnějších závodníků vůbec, musel být prostě dokonalý. Sám McLaren se při představení dušoval, že půjde o nejlepší okruhové auto pro řidiče na světě.

Foto: McLaren

McLaren Senna GTR by podle všeho měl být nejlepším okruhovým autem na světě

A dost možná se jim to povedlo, protože i jistý britský novinář na něj v pořadu Grand Tour pěl samou chválu. McLaren Senna dokonce na tamním EbolaDrome zajel nejrychlejší čas ze všech aut a byl rychlejší než frenetický Aston Martin Vulcan.

McLaren však představil ještě ostřejší verzi Senna GTR, a právě tento vůz si můžeme nyní dovolit i my. Tedy přesněji jeho stavebnici. Má však jednu malou chybu – továrna (teď máme na mysli tu na hračky v Dánsku) uvede „vůz“ do prodeje až 26. prosince, takže do Vánoc to nestihne ani Ježíšek. Škoda.

Nicméně tato plastová vstupenka do dětství tvořená z 830 kusů bude dostupná po celém světě, a to nejen na internetovém obchodě společnosti, ale i v kamenných prodejnách a údajně i u některých poboček McLarenu. Cena v Česku bude činit 1 329 korun.

McLaren už v minulosti spolupracoval s firmou Lego, a dokonce i přímo v souvislosti s modelem Senna, ovšem tento modrý Senna GTR je první McLaren pod taktovkou oddělení Lego Technic, což jsou jedny nejpropracovanějších stavebnic na trhu. Minimální věk pro hraní, tedy pardon, stavbu, je deset let. Horní hranice tu naštěstí pro velké kluky a holky není. Stavebnice je dokonce tak vymakaná, že její součástí je i osmiválcový motor s pohyblivými písty, funkční výklopné dveře a nechybí samozřejmě ani neodmyslitelné modré polepy.

„Vytvořit stavebnici z auta tak extrémního, jako je McLaren Senna GTR, pro nás ve skutečnosti byla větší výzva, než by se mohlo zdát. V plné velikosti totiž jde o okruhové auto, kterému se žádné silniční nepřibližuje. Je na něm spousta velmi specifických detailů jako třeba jeho silueta nebo úchvatný zadní spoiler – tím se výrobní proces od ostatních aut značně liší,“ prohlásil o projektu Uwe Wabra, vrchní návrhář divize Lego Technic.

McLaren Senna GTR je jeden z nejextrémnějších a zároveň nejvyspělejších supersportů na světě. A co se týká rychlosti v zatáčkách, je momentálně dost možná také nejrychlejší vůbec.

Koncept se představil světu v březnu 2018 v Ženevě a sklidil velký úspěch. O to větší ovace ve Wokingu sklidili poté, co byla oznámena jeho výroba. McLaren Senna GTR pohání 4,0l V8 twin-turbo o výkonu 825 koní a 800 Nm. Auto váží pouze 1 188 kilogramů, takže poměr výkonu ku hmotnosti je děsivých 694 koní na tunu. Představte si 700 koní v autě vážícím jako Škoda Fabia, ona představa hned dostane úplně nový rozměr.

Mluvili jsme tu o rychlosti v zatáčkách, které neskonale pomáhá přítlačná síla. Senna GTR umí vyvinout přítlačnou sílu téměř 1 000 kg, což je dokonce lepší, než většina závodních aut se zakrytými koly. Karbonový Senna GTR vznikne celkem v 500 exemplářích, každý s cenovkou okolo 33 milionů českých peněz.

Reklama

Načítám