Hlavní obsah

McLaren 720S Spider míří do prodeje. Cena je astronomická

Foto: McLaren

McLaren 720S Spider

Standardní McLaren 720S byl představen už minulý rok na autosalonu v Ženevě, ale až teď dostal takzvanou verzi nahoře bez, tedy bez střechy. Novince zůstal karbonový monokok a přibyla spousta sexappealu, který je patrný z každé části karoserie. Jen ta cena je lehce astronomická.

Článek

720S je prvním modelem řady Super Series, jenž do vínku dostala nově vyvinutý karbonový monokok Monocage II. A s ním pracuje i novinka s označením Spider, kterou automobilka McLaren před několika málo dny zařadila do své nabídky. Plete se však ten, kdo třeba čeká klidný kabriolet, co svou hmotností dohání mamuty. McLaren právě díky použití neuvěřitelného množství karbonu (jsou z něj vyrobeny i ochranné oblouky za hlavami cestujících) udržel hmotnost auta na velmi slušných 1 332 kilogramech! S hmotností hodně udělal fakt, že 720S Spider nemá žádné speciální výztuhy a zpevnění, jaké kabriolety mívají. Je to proto, že karbonový monokok už je sám od sebe dostatečně pevný.

K tomu, abyste u tohoto sporťáku stáhli nebo naopak natáhli střechu, potřebujete 11 sekund a zvládnete to do rychlosti až 50 km/h. Do stahovací střechy si ale můžete přiobjednat velmi zajímavé okno. Sice nevíme, k čemu je to dobré, když jde celá střecha schovat, ale mít tu možnost je asi fajn. Pokud ho objednáte, můžete mu elektronicky nastavovat jeho průhlednost a poté, co vypnete motor, okno samo zcela ztmavne. To proto, aby se interiér zbytečně moc neohříval od slunce.

A teď to nejzajímavější. O pohon se stará dvěma turbodmychadly přeplňovaná V8 o objemu 4 litrů, která je naladěná na výkon 720 koní (odtud ta čísla v názvu auta) a točivý moment 700 Nm. Z klidu na 100 km/h umí 720S Spider zrychlit na 2,9 sekundy, na 200 Km/h za 7,8 sekundy a maximální rychlost je 341 km/h. Ovšem poslední jmenovaná hodnota je platná jen ve chvíli, kdy je střecha natažená. Pokud chcete zažít pořádný vítr ve vlasech, dostanete se „jen“ na 325 km/h.

Už jsme vás navnadili? Pak si ale připravte v přepočtu asi 7 milionů Kč. Už se našlo několik zájemců a McLaren říká, že se první z nich svého auta dočkají v březnu příštího roku.

Reklama

Načítám