Hlavní obsah

Máte zmatek v parkovacích zónách? Vysvětlíme, jak fungují

Foto: Shutterstock

Jednoho skoro až děsí všechny ty modré, fialové nebo oranžové zóny. Pro každou platí jiné pravidlo, a tak není těžké se v nich ztratit. Někdy je celkem náročné zjistit, jestli vůbec můžete zaparkovat právě tam, kde potřebujete. Dnes vám ale vysvětlíme, jak to s těmi zónami je, kde můžete parkovat a kde zaplatit požadované parkovné.

Článek

Parkování v centru Prahy se takřka rovná peklu. Nicméně vzhledem k tomu, že parkovací zóny se postupně rozšiřují i do ostatních částí města, bude pojem parkování děsit řidiče i jinde než jen zde. Parkovacích zón se ale není třeba děsit! Pojďme si v tom konečně udělat jasno, ať už příště nemusíte při hledání volného místa zmatkovat.

Lze parkovat na modré zóně bez parkovací karty?

V celé Praze jsou parkovací zóny rozděleny do tří barev, kterými jsou modrá, fialová a oranžová. Jednu dobu platilo, že na modré zóně nesmíte bez příslušného povolení zaparkovat, ale to už je minulostí. Dnes už na modré zóně můžete zaparkovat, jen samozřejmě musíte zaplatit parkovné. Pamatujte, že to je v těchto místech vyšší, takže je výhodnější zaparkovat na fialové či oranžové zóně. Ve večerních a nočních hodinách je pak na fialových a oranžových zónách parkování dokonce úplně zdarma.

Ovšem u modrých zón se to liší v závislosti na městské části, kde zrovna chcete zaparkovat. Na Praze 1 či Praze 7 se i v noci na modré platí, zdarma ale na nich můžete parkovat v Praze 5, 6 či 8. Je třeba ale sledovat dopravní značky v dané lokalitě, v některých ulicích se toto může lišit. To platí také v případě placení za parkování nebo naopak parkování zdarma o víkendech.

Tajemné označení K+R

Určitě jste si všimli, že jsou některá parkovací místa označena jako K+R, ovšem pozor, neplést si s P+R! K+R jsou parkovací místa, která vznikla pro bezpečné zastavení tam, kde je zvýšený pohyb lidí. Taková místa jsou ale určena jen pro krátké zastavení a například naložení posádky. Tato parkovací místa jsou zpravidla označena nápisem na vozovce, na některých místech doplněná textem „K+R“, a pomocí svislé modré dopravní značky s bílým polem s nápisem „K+R“. Většinou jsou doplněny textem „MAX. 3 min“ nebo „MAX. 5 min“. A právě toto značení nám ukazuje, na jak dlouho můžeme na daném místě zastavit.

Je pravda, že nové parkovací automaty přijímají jen karty?

V žádném případě! Každý parkovací automat přijímá mince, ale většina těch nových už umí pracovat i s platebními kartami. Máte ale ještě jinou možnost než v ulicích hledat nejbližší parkovací automat. Stačí na webu www.mpla.cz nebo www.parkujvklidu.cz zadat svou registrační značku a číslo parkovací zóny a zaplatit tak online nebo přes mobil.

A co hybridní auta a elektromobily?

Možná ještě to zaznamenali, možná ne. V Praze je stále vcelku velkou novinkou fakt, že elektromobily nebo hybridy parkují na všech zónách bez omezení a bez placení. Předtím je ale nutné je registrovat na výdejně parkovacích oprávnění MHMP a zaplatit poplatek 100 Kč za rok. Pokud takové auto registrované nebude, musí se při parkování řídit stejnými podmínkami jako všichni ostatní. Je ale dobré také vědět, že co se registrace hybridů týče, platí jistá pravidla. Musí být možné přepnout jej na čistě elektrický pohon, výkon spalovacího motoru nesmí být vyšší než 135 kW, auto nesmí být starší deseti let od data první registrace. A to vše musí být potvrzeno výrobcem automobilu, jeho výhradním zástupcem v ČR, nebo autorizovaným prodejcem.

Reklama

Načítám