Hlavní obsah

Maserati se loučí s GranTurismem ve velkém stylu

Foto: Maserati

Maserati GranTurismo Zéde má hodně specifickou barvu i provedení laku

Tohle je definitivní konec, Maserati představuje finální edici modelů GranTurismo a GranCabrio. Na počest jedné dlouhé éry představuje Maserati auta s tříbarevným lakováním – postupný přechod z modré do černé a do bílé je nejen efektní, ale především symbolický.

Článek

Nepřehlédnete je. Modrá, černá a bílá barva na karoserii je výjimečná nejen svými jemnými a pozvolnými přechody, ale taky tím, že předek auta je vyvedený ve vysokém lesku a zadek auta má pak matný lak. Tahá to za oči, bere to dech a je to vůbec poprvé, co nějaká automobilka podobný styl představila. Maserati mluví o „metalurgickém efektu“ a říká, že lakování si vyžádalo hodně specifické postupy.

Foto: Maserati

Zapomeňte na roboty, GranTurismo Zéde je lakováno ručně

Modely GranTurismo a GranCabrio byly celé roky hlavními pilíři značky Maserati. Kupé debutovalo na ženevském autosalonu v roce 2007, kabriolet měl premiéru o dva roky později ve Frankfurtu. Obě auta měla osmiválec vyvinutý ve spolupráci s Ferrari, zákazníci je milovali pro jejich široký repertoár schopností. Maserati hlásí, že vyrobilo 28 805 vozů v provedení kupé, GranCabrio pak spatřilo světlo světa v 11 715 exemplářích.

Kromě nezaměnitelného lakování provází finální verzi taky označení Zéda. V modenském dialektu se tak říká písmenu Z a podle Maserati by to mělo symbolizovat nový začátek. Abychom byli konkrétní – továrna Viale Ciro Menotti bude od příštího roku vyrábět nový sportovní vůz vycházející z konceptu Alfieri. V Turíně by pak mělo vznikat podle produktového plánu nové GranTurismo a GranCabrio, tentokrát už jako elektromobily.

V Maserati budou mít příští roky hodně práce. Kromě již zmíněného úplně nového sportovního auta je čekají modernizované verze Levante a Quattroporte, obě už v příštím roce. V roce 2021 nás pak podle aktuálního produktového plánu čeká crossover a pak i elektrické verze GranTurisma a GranCabria, ale taky nové Quattroporte. Zbrusu nové Levante pak přijede v roce 2023.

Reklama

Načítám