Hlavní obsah

Malý a chytře vyřešený obytný automobil s velkou chybou

Foto: Wingamm

Auto měří na délku 5,4 metru, ale řekněte, chybí vám tady snad něco?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud hledáte obytný automobil kompaktních rozměrů, bez kompromisů ve výbavě, s chytře vyřešeným interiérem, který je o moc praktičtější než taková Westfalia, ale zároveň má její agilitu, tak jste právě našli!

Článek

Obytná auta jsou na tom podobně jako domy. Můžete mít domy velké a nepraktické, ale i menší, které jsou dobře navržené, slušně vybavené a víc než útulné. A tohle přesně platí o novém obytném automobilu Wingamm Oasi 540, který na překvapivě malém prostoru vyřešil ten zapeklitý rébus, se kterým se potýkají všichni výrobci podobných vozů. Auto má na délku 5,4 metru, tedy je jen o něco málo delší než běžný pick-up, ale nabízí toho překvapivě hodně.

Oasi 540 jezdí na podvozku vozu Dodge Promaster a najdete v něm čtyřválcový motor o objemu 2,3 litru, který je spárován s manuální nebo dvouspojkovou automatickou převodovkou. Auto má velmi slušný poloměr zatáčení a maximální rychlost 120 km/h je jen doporučená. V technickém průkazu pak stojí, že automobil je určen pro přepravu 4 osob a nabízí přespání pro 3+1. Ideální však nejspíš bude pro páry.

Takovým dvojicím nabízí, navzdory svým skromným rozměrům, vše, co by mohly chtít pro delší pobyt mimo domov, včetně plnohodnotně vybavené koupelny a kuchyně. K dispozici je plynový sporák, dřez a lednice s mrazákem, u jídelního stolu může sedět až šest lidí. Koupelna s WC je sice spojená, ale je vzdušná, má velké umyvadlo, sprchu a ještě se vešly dvě skříňky.

Postel se vyklápí ze stropu a je vybavena matrací z paměťové pěny s dřevěnými lamelami pod ní. Tvůrcům se podařilo velmi vtipně vyřešit i dostatek místa na věci, najdete zde totiž vnější i vnitřní úložné prostory, včetně jednoho integrovaného do zadního nárazníku, dvou skříní a úložného prostoru nad hlavou. V kuchyni jsou poličky a zásuvky.

Mezi další prvky komfortní výbavy pak jistě patří vyhřívaná laminátová podlaha, stmívatelné LED světla a plynovo-elektrický hybridní ohřívač, naftové topení je za příplatek.

Společnost Wingamm nabízí laminované podlahy Fenix s nanotechnologií, které jsou antireflexní, odolné proti oděru a měkké na dotek. Nabízí také širokou škálu materiálů, ze kterých si můžete vybrat, včetně stoprocentní kůže, stoprocentní bavlny či stoprocentního lnu.

Řidič pak jistě ocení kontrolu trakce či asistent pro sjíždění svahů. Díky svým rozměrům se s ním pak bude dobře manipulovat jak na úzkých silnicích, tak ve městě nebo v kempech.

Nu a teď ten problém… Wingamm Oasi 540 se vyrábí a prodává v USA, v Evropě nemá (zatím) obchodní zastoupení. Což by ale mohla být zrovna vaše příležitost! Nebo snad jen inspirace?

Reklama

Související témata:
Načítám