Hlavní obsah

Má někdo lepší služebák? Australští policisté jezdí novou M5

Foto: BMW Group Australia

Australské policii teď bude celý rok sloužit toto BMW M5 Competition – tomu říkáme preventivní opatření!

Pokud čirou náhodou máte v plánu trávit prázdniny v Austrálii, mohla by se vám hodit informace, že tamní policie nedávno pořídila do flotily zbrusu nové BMW M5. My bychom tedy raději, jak se říká, „sekali latinu“, nebo se alespoň nepokoušeli ujet – stejně je více než pravděpodobné, že by to bylo zbytečné…

Článek

Nicméně jak víme, tato M5 ve službách australské policie není jediné policejní „superauto“ – japonská policie si pořídila Nissan GT-R, v Británii slouží Ariel Atom, v Itálii Lamborghini Huracán. A ve Spojených arabských emirátech dokonce auta jako Porsche 918 Spyder nebo Bugatti Veyron, takže M5 rozhodně není z tohoto výběru nejrychlejší.

Foto: archiv Garaz.cz

Slavná policejní auta – nejrozmanitější flotilu mají ve Spojených arabských emirátech

Věřte ale, že i tak bude pekelně rychlá. Nová M5 se díky výkonu 625 koní a vychytanému pohonu všech kol dostane na stovku za 3,3 sekundy a nepoleví až do rychlosti 305 km/h. Ze zmiňovaného výběru tedy není nejrychlejší, ale dost možná je nejuniverzálnější. Jeden by málem řekl, že je to sprosťárna, utrácet peníze daňových poplatníků za policejní auto v hodnotě 3 milionů korun v přepočtu „na naše“ – ale tato M5 bude ve skutečnosti pouze v pronájmu na jeden rok.

Australská policie už má ve vozovém parku spoustu bežných 530d, takže tato M5 bude takovou třešničkou na dortu. „Naše 530d se těší v rukou strážníků velké oblibě díky kombinaci výkonu, komfortu, dynamiky a efektivity. Toto vynikající BMW M5 Competition teď posune výkonovou laťku vozového parku ještě o něco výš. Díky pohonu všech kol xDrive je nejen rychlá, ale nabízí i spoustu aktivní bezpečnosti a všestranného využití,“ nechal se slyšet Vikram Pawah, ředitel BMW Group Australia.

Není úplně běžné, že by se do policejní flotily přidávaly supersedany s 4,4l V8 twin turbo o výkonu přesahujícím 600 koní, a to i přes to, že jde jen o dočasnou záležitost. Nicméně se všemi těmi majáky a výrazným zbarvením tuto M5 jen málokdo přehlédne. Což by v zásadě mohlo mít příznivý vliv na aktivní bezpečnost na silnicích – taková osmiválcová policejní prevence.

A dáme ruku do ohně za to, že kdyby se naše policie nechala inspirovat, rozhodně by nemusela řešit záležitosti jako nedostatek policistů ve službě. Naopak, dveře se zájemci o novou práci by se netrhly.

Reklama

Načítám