Hlavní obsah

Luxusní Porsche včera a dnes: Panamera Turbo vs. 928 GTS

 

V letošním roce jsme už podruhé vyrazili do Stuttgartu, do srdce automobilky Porsche, aby nám ukázala, jak se proměnil svět prémiových GT vozů. Postavili jsme proti sobě osmiválcové kupé 928 ve variantě GTS a nejnovější Panameru Turbo!

Článek

Na podzim letošního roku Porsche zásadním způsobem inovovalo luxusní čtyřdveřové kupé Panamera, která tak přišlo ve své druhé generaci. A popravdě můžeme potvrdit, že tady se spojila evoluce s výraznou revolucí. Porsche Panamera chyběl ten správný punc luxusu a komfortu, a to především z pohledu interiéru. Sportovnosti měla Panamera už v první generaci dostatek, ale chtělo to ubrat z těžkopádnosti a zastaralosti.

Foto: Archiv Garáž.cz

A to se povedlo dokonale. Nová Panamera je vynikající a potvrzují to i současné prodeje, kdy je produkce na příští rok beznadějně vyprodaná. K největšímu přelomu došlo v interiéru, kde Porsche přineslo převrat v ovládacích prvcích, které využívají dotykové displeje či nová tlačítka a přístrojový štít přišel o svou tradiční pětici kruhových přístrojů. Teď už zůstal jediný a zbytek jsou digitální displeje.

K tomu inženýři přidali úsporu hmotnosti, zvětšení prostoru v interiéru a nové motory s přepracovaným podvozkem. A Panamera opravdu dokáže zkloubit komfort s neskutečnou sportovností. Vrcholná verze Turbo navíc přináší extrémní dynamiku, podobnou supersportovním vozům. Proti tomu stojí kupé 928 GTS, který je takovým vzdáleným mentálním předchůdcem Panamery. Je neuvěřitelné, jak hodně ji připomíná, když se posadíte za jeho volant. Více už v našem videu.

Reklama

Načítám