Hlavní obsah

Lincoln Aviator má inovativní vyhřívané stěrače

Foto: Lincoln

Už žádné ranní tanečky se škrabkou na okno

Zimní mrazy jsou peklo! Nejen kvůli tomu, že musíte nosit deset vrstev oblečení, a i tak vám pod ně dokáže zima vklouznout, ale především proto, že musíte každé ráno před jízdou škrábat skla svého auta, což je hrozná otrava. Lincoln však nyní přichází s elegantním řešením…

Článek

Pojízdné schody, dálkové ovládání k televizi nebo „vaření“ v mikrovlnce – Američani jsou lenivým národem a vždycky vymyslí něco nového, čím by si ten život ještě víc ulehčili. To platí i u aut, vždyť bez takových lenochů bychom neměli elektricky ovládaná okna, záplavu držáků na pití nebo automatické víko kufru. Nejnovějším hitem představeným na velkém luxusním SUV Lincoln Aviator jsou vyhřívané stěrače.

Princip odpovídá názvu – v mechanismu stěračů je zabudovaný systém nahřívání lišt stěračů. Když v mrazivém počasí zapnete vyhřívání skel, nahřejí se i lišty stěračů, které při stírání odstraní námrazu z okna. To je užitečná funkce po ránu, když nasedáte do zamrzlého auta a potřebujete zlikvidovat námrazu na čelním skle, ale také při jízdě za zhoršených klimatických podmínek, kdy má zmrzlý déšť nebo sníh tendenci na okně namrzat. Vyhřívané stěrače si s tím hravě poradí.

Stěrače Aviatoru jsou inovativní i v tom, že mají ostřik okna integrovaný do lišt stěračů – voda vystřikuje z mnoha otvorů přímo před lištu stěrače, takže vám nekomplikuje výhled z auta jako u přímého ostřiku okna, ale také šetří vodu. Podle Lincolnu spotřebovává tento systém o polovinu méně vody.

Vlastně to není zase taková revoluce – vždyť i v Evropě už má mnoho aut přímo z výroby instalované vyhřívané čelní okno (ať už formou drátků ve skle nebo speciální fólie), které si s námrazou poradí taky snadno a rychle. Jenže taková skla jsou drahá (zvlášť u gigantických SUV s velkou čelní plochou skla), což komplikuje nejen automobilkám výrobu, ale především zákazníkům případnou výměnu naprasklého nebo rozbitého skla. Řešení Lincolnu tak nemůžeme upřít jistou přímočarou jednoduchost a eleganci.

Jak řešíte námrazu čelního skla?
Mám v autě vyhřívané sklo
34,8 %
Vyhřívané stěrače by se hodily
9,3 %
Používám rozmrazovací sprej
5,9 %
Nejsem lenoch, oškrabu si sám
24,1 %
Auto garážuji, takže mě to netrápí
14,8 %
Na výhled kašlu, jezdím po hmatu a sluchu
11,1 %
Celkem hlasovalo 474 čtenářů.

Reklama

Související témata:
Načítám