Hlavní obsah

Limitka Aston Martin V12 Speedster bere dech

Foto: Aston Martin

Z nového Aston Martinu nám jde hlava kolem. Model V12 Speedster má 690 koní a vypadá jako z akčního filmu. Kompromis je pro něj sprosté slovo. A stejně tak dostupnost, protože vznikne jen pár kousků.

Článek

Závodní historie britské automobilky Aston Martin je opravdu bohatá, a tak z ní čerpá i nový Aston Martin V12 Speedster. Část inspirace designu je ale zase nepopiratelně spjatá se stíhačkami. Produkovat jej bude divize Q (krásná pocta Bondovi) a vyrobí se jen 88 kousků. Cena těchto strojů bude 765 tisíc liber, tedy přes 22 milionů korun.

Je to zcela nekompromisní speciál pro dvoučlennou posádku, která si rozhodně za své peníze nebude užívat příliš jízdního komfortu. Pohání jej vidlicový dvanáctiválec o objemu 5,2 litru, který je naladěn na 690 koní a 752 Nm. Na stovce budete za 3,5 sekundy a nakonec můžete jet i trojnásobnou rychlostí. Jen v tu chvíli doufáte, že nepotkáte mouchu.

Foto: Aston Martin

Jako v kokpitu, tak i na zemi

Asi to bude chtít helmu, abyste si vyzkoušeli parametry nového Angličana naplno. Karbonová karoserie na hliníkové platformě ukrývá v útrobách mix těch nejlepších dílů z modelů Vantage a DBS Superleggera. Adaptivní podvozek trochu kompenzuje velká jedenadvacetipalcová kola a karbon-keramické brzdy zase pomohou v krizové situaci.

Jestli se vám tenhle unikát líbí, neměli byste váhat. Takové auto už nejspíš na ceně neklesne nikdy.

Reklama

Související témata:
Načítám