Hlavní obsah

Lexus RC F Track Edition – Dokonalá bouře

Foto: Jakub Deml

Takhle Lexus neznáme. Výrobce luxusních limuzín se zenovým klidem v základní výbavě z ničeho nic postavil hrozivé osmiválcové monstrum, které se vrhne na závodní trať, roztrhá ji na malé kousky, sežvýká a vyplivne. Troufnete si ho zkrotit?

Článek

Blíží se bouře. Mračna se začínají stahovat a v dálce se zahřmí. Obloha zčerná, zableskne se, jako když práskne bičem. Znovu zaburácí hrom, blíž a silněji. Otevřou se oblaka, vichr nabírá na síle, hrom už duní na plné pecky a blesky lítají jeden za druhým, až vám z toho běhá mráz po zádech. Cítíte to? Tak přesně takhle úžasně hrozivý zvuk má RC F Track Edition.

Foto: Jakub Deml

Bouře na pozadí není náhoda, přivolali jsme ji burácením titanových trumpet

Jeho poctivý pětilitrový osmiválec vyhrává ze svých atmosféricky plněných plic na čtyři titanové koncovky výfuku. Zvuk naplňuje celou kabinu a široké okolí, s rostoucími otáčkami je stále hlasitější a hrubější, graduje od naštvaného vrčení přes zlostné ryčení až po majestátní burácení, které vzbuzuje posvátnou úctu právě jako dokonalá bouře.

Ostatně jeho pětilitrový V8 má také sílu jako bouře – konkrétně se bavíme o 464 koních a 520 Nm, které přes osmistupňový automat roztáčejí pouze zadní kola. Z klidu na stovku vystřelí za 4,3 sekundy a letí rychlostí až 270 km/h, takže můžete utíkat, jak chcete, ale stejně mu nemáte šanci uniknout.

Foto: Jakub Deml

Osmiválcový hudební nástroj hraje tu nejpodmanivější symfonii, jakou známe. Připomíná Jízdu valkýr

I když jeho rychlost není dána jen hrubým výkonem, speciální verze Track Edition má totiž velmi propracovanou funkční aerodynamiku (to křídlo na víku kufru vážně není jen na okrasu) a prošla razantní dietou (střecha, kapota, aerodynamický paket a příčka za zadními sedadly z karbonu, kompaktnější sání motoru, výfukové vedení z titanu atd.), díky níž je o masivních 80 kg lehčí.

Foto: Jakub Deml

Tohle je karbon. Skutečný karbon!

Z těch osmdesáti kil uspořili inženýři celých třicet na neodpružené hmotě (odlehčené díly náprav, duté zadní poloosy, karbon-keramické brzdové kotouče s lehčími brzdiči a kovaná 19palcová kola BBS), což vývojářům umožnilo víc si vyhrát s nastavením podvozku – Track Edition je tak paradoxně pohodlnější než výchozí RC F, v jeho nádherných anatomických sedačkách není žádný problém překonávat delší vzdálenosti. Jenže zároveň je těmi úpravami taky o dost ostřejší…

Do zatáček se vrhá s nadšením loveckého psa na stopě a jeho čumák vždy vyčenichá i ten nejskrytější apex, tlumiče se nenechají rozhodit žádnou nerovností, gumy jsou zakousnuté do asfaltu jako naštvaný pitbul, takže na výjezdu tomu můžete zase naložit, a rozpoutat tak další strašidelnou osmiválcovou bouři. Rovinka zmizí mrknutím oka, pak zase tvrdé brzdy, zatočit a bouře na výjezdu. A takhle to může jít klidně celý den dokola. Track Edition je totiž naladěné na totální nasazení v těch nejtvrdších podmínkách – podvozek se nikdy nevzdá, brzdy jsou k neutahání a motor zlostně hřmí po každém pobídnutí plynu.

Foto: Jakub Deml

Je ukrutně rychlý a vyžaduje zkušeného řidiče. Nic pro malé kluky, tohle auto chce skutečné chlapy

Jenže za volantem pořád působí tak nějak… humpolácky. Řízení je těžké, motor musíte drtit ve vysokých otáčkách, měničový automat má určitou setrvačnost, a hlavně z auta pořád cítíte jeho hmotnost. I přes výraznou dietu Track Edition stále váží 1,7 tuny, které moc dobře cítíte na brzdách i při přenosech váhy. Tohle auto není žádná přítulná kočička, která vám jde na ruku, ale náladové monstrum, které musíte ovládnout a přísně ho vést zkušenou rukou.

Lexus RC F Track Edition je hodně výjimečné auto. Pravda, při okruhových bitvách asi na takové BMW M4 CS nebo Porsche 911 GT3 RS svou rychlostí stačit nebude, ale za volantem si ho určitě užijete, což platí i na okresce, a překvapivě použitelný je i na pohodové každodenní jezdění. Jasně, stojí nesmysl, jenže s ohledem na propracovanost a rozsah úprav, a především velmi omezenou produkci je jeho cena ospravedlnitelná.

Byla by ale škoda ho strčit do klimatizované garáže a z pohodlí křesla se sklenicí whisky v ruce sledovat, jak jeho cena roste. Kdepak, s tímhle autem se prostě musí jezdit a musí se s ním jezdit rychle a tvrdě, RC F Track Edition to tak prostě vyžaduje – bouři nezkrotíte!

Lexus si za RC F Track Edition řekne o 3 499 000 Kč (což je o masivních 900 tisíc víc než za běžné RC F) – to se však nijak nevymyká běžným cenám podobných speciálních edic. Ale cena vás trápit nemusí – Lexus totiž vyrobil jen 500 kusů (350 levostranných) a všechny jsou už vyprodané. Teď už můžeme jen plakat, že chudoba je svinstvo.

Technické údaje
Motorvidlicový osmiválec, atmosférické plnění, uložený vpředu podél
Zdvihový objem4 969 cm3
Výkon341 kW (464 k) při 7 000 ot./min.
Točivý moment520 Nm při 4 800 ot./min.
Převodovkaautomatická, 8 stupňů
Pohonzadních kol
Pohotovostní hmotnost1 715 kg
Akcelerace 0-100 km/h4,3 s
Maximální rychlost270 km/h
Spotřeba (kombinace)11,3 l/100 km
Objem palivové nádrže66 l
Kola a pneumatikypřední 255/35 R19, zadní 275/35 R19
Rozměry (délka/šířka/výška)4 710/1 845/1 390 mm
Rozvor2 730 mm
Objem zavazadlového prostoru340 l

Reklama

Načítám