Hlavní obsah

Překoná Schumachera? Hamilton má narozeniny a touží vyhrávat

Foto: Profimedia

„Šest titulů je samozřejmě skvělá věc. Ale nekončím, mám chuť dál vítězit!“

V mládí snil o kariéře profesionálního fotbalisty, ve volném čase rád skládá hudbu. Přitom je to nejlépe vydělávající jezdec na světě a desátý nejlépe placený sportovec. Doma má šest titulů mistra světa ve Formuli 1 a touží po sedmém. O své kariéře pilota formule řekl slavnému Ronu Dennisovi, když mu bylo pouhých devět let. Lewis Hamilton, Billion Dollar Man, slaví v úterý 35. narozeniny. Garáž.cz nyní přináší jezdcův životní příběh.

Článek

Nedělá chyby. Umí dokonale využít přednosti svého auta. Je rozhodný a za volantem chirurgicky přesný. Zbývá mu jen jeden titul, aby vyrovnal rekord Michaela Schumachera a má všechny předpoklady i ambice, aby ho i překonal. Přesto fanoušky Formule 1 rozděluje na dva nesmiřitelné tábory - jedni ho milují, druzí nenávidí. 

Foto: Profimedia

Jméno dostal po olympijském vítězovi Carlovi Lewisovi. Otec je černoch, maminka běloška

Těžko říct, jestli fanoušky Formule 1 nejvíce provokuje jeho veganství, černá pleť nebo módní manýry. O veganství dokonce prohlásil: „Staňte se vegany, je to jediný způsob, jak zachránit naši planetu.“ To je od člověka, který jezdí ve formuli a létá více než devadesátkrát za rok, poměrně nešťastné.

Hamilton tak nevzbuzuje kontroverzi kvůli svému chování na trati, ale spíše mimo ní. Může za to i jeho účes, náušnice a oblečení. Na rozdíl od Laudy a Schumachera, kterým se uznání široké veřejnosti dostalo až po konci kariéry, Hamilton si svou pozici na výsluní navíc náležitě užívá. Tento jezdec je prostě dokonalá ukázka kombinace talentu, peněz a sebevědomí.

Příběh zázračného Lewise se začal psát 7. ledna 1985, když se narodil černému otci Anthonymu Hamiltonovi a bílé matce Carmen Larbalestier, oba dva s britským občanstvím. Přestože tak Lewis nevypadá, jeho maminka je opravdu Britka se vším všudy, tatínkovi geny jen zřejmě byly silnější. A jestli vás napadlo to samé co mě, když jsem tento článek psal, tak ano, jméno Lewis dostal jejich syn opravdu po Carlu Lewisovi, olympijském šampionovi v atletice .

Lewisovi byly dva roky, když se jeho rodiče rozvedli. Přestože je jezdec na závodech často k vidění se svým otcem, po rozvodu rodičů zůstal žít s matkou. Anthony se mu však naplno věnoval a byl to právě on, kdo dal Lewisovi auto na vysílačku, což byl dárek, který odstartoval jeho chuť do závodění. To bylo v roce 1991.

Malý Hamilton s autíčkem vzápětí bodoval v prvních závodech RC modelů, a tak si ho v šesti letech pozvali do dětské show BBC. Opravdovou motokáru dostal Lewis, když mu bylo osm let. Okamžitě se projevil jeho talent. Vyhrával, co se dalo, a tatínek, aby ho mohl podporovat, měl rovnou tři práce. O víkendu navíc dělal malému Lewisovi mechanika.

Jestli jste si ale mysleli, že malý Lewis nedělal nic jiného, než závodil na motokáře, tak jste na omylu. Rodiče ho vedli ještě ke karate a fotbalu. Ve dvanácti letech měl černý pásek v karate a do míče kopal společně s Ashleyem Youngem, nynějším anglickým reprezentantem s angažmá v Manchesteru. S volantem to ale šlo budoucímu pilotovi formule přece jen nejlépe.

Dodnes se traduje historka, jak se ve svých devíti letech setkal s Ronem Dennisem, který mu předával pohár britského juniorského šampiona. Lewis mu tehdy řekl památnou větu: „Ahoj, já jsem Lewis Hamilton a jednou s vaším autem získám titul.“ A tehdejší šéf stáje McLaren mu odpověděl: „Když budeš opravdu dobrý, najdu si tě.“

Foto: Profimedia

Setkání s Ronem Dennisem mu bylo osudným

Aby mohl Anthony svého syna v závodění dál podporovat, vzdal se lukrativního místa u britských drah. Plný úvazek mu prostě zabíral příliš času. Na to si vzal dvanáctiletého Lewise domů. Chlapec tehdy vyhrával všechno, co se dalo. V šestnácti se dostal do Formule Renault, doporučení mu dal právě Dennis.

„O jeho talentu nemělo smysl pochybovat, stejně jako o tom, že tenhle kluk udělá pro vítězství úplně všechno,“ vzpomínal Ron Dennis. Tehdy konečně začal Hamilton za svoje závodění dostávat výplatu. První rok skončil pátý, následující rok se už postavil na bednu a v roce 2003 šampionát vyhrál.

První velká vítězství

Také další roky byly jako z učebnice. Přestup do Formule 3, pak do GP2 a nakonec ho Dennis v roce 2007 konečně angažoval do Formule 1. „Nebylo co řešit. Sice jsem se jednou zapřísáhl, že už do týmu úplného nováčka nechci, ale tady jsem udělal výjimku. Věřil jsem mu.“

Dennis tím narážel na trpkou zkušenost se synem mistra světa Mariem Andrettim, který za celou sezónu vyjel jen sedm bodů. Pravda, Dennis neměl moc na výběr, protože mu tehdy dal vale Kimi Raikkonen, ale Hamilton jeho důvěru nezklamal.

Foto: Profimedia

Na motokárách vyhrál, co se dalo, stejně pak ve formuli 3 a 2

Svoje umění mladý jezdec ukázal už v prvním závodě sezóny v Austrálii. „Je to nejlépe připravený nováček, jakého jsem kdy viděl," řekl při Lewisově debutu legendární šampion Jackie Stewart a Stirling Moss k tomu tehdy dodal: „Absolutně neuvěřitelný výkon.“

Celý svět zíral na mladíka tmavé pleti, který hned v prvním závodě dojel na třetím místě za bezkonkurenčními jezdci z Ferrari. V sezóně nakonec získal titul vicemistra. Za sebou tehdy nechal i mnohem zkušenější stájovou jedničku Fernanda Alonsa. O rok později se už stal šampionem, prvním mistrem světa s tmavou barvou kůže a zároveň nejmladším jezdcem, který získal titul. Bylo mu 23 let, 10 měsíců a 26 dní. O tenhle rekord ho připravil až Sebastian Vettel, věčný Hamiltonův soupeř.

Za dvanáct let ve Formuli 1 se z Hamiltona stala hvězda. Šest mistrovských titulů, spousta úžasných okamžiků na trati, perfektní souhra s týmem. Odborníci často vyzdvihují jeho bezchybnost, pravda je ale taková, že Hamilton měl vždycky štěstí na perfektní auto a plnou podporu svého závodního týmu.

Přestože má šest titulů mistra světa, je pořád stejně hladový, jako když si v roce 2014 vyjel druhý. Nebýt roku 2016, kdy jej o pět bodů porazil týmový kolega Nico Rosberg, který vzápětí ohlásil konec kariéry pro ztrátu motivace, měl by Hamilton neuvěřitelnou šňůru vítězství. Nuda? Možná pro diváky u televizních obrazovek, ale hrdina našeho příběhu se závoděním dál baví. V roce 2009 a 2011 skončil v sezóně pátý (nikdy nebyl horší) a sám říká, že to pro něj byla vždy motivace.

Foto: Profimedia

Bujaré oslavy v týmu Mercedesu po zatím poslední Velké ceně Abu Dhabi

Hamiltonův soukromý život je ovšem jako na houpačce. Bulvár živí jeho opakované námluvy a pak zase rozchody. On sám přiznává, že žít s ním není lehké, protože má závodění až na prvním místě. To potvrzují i jeho expartnerky. Žen, které jsou s ním spojované, je hned několik.

Ty čtyři hlavní jsou:

  • Jeho první láska, Číňanka Jodia Ma, kterou poznal na vysoké škole
  • Modelka Sofie Richie
  • Modelka Winnie Harlow
  • Zpěvačka Rihanna

O svých vztazích se jezdec baví nerad, naopak tu a tam vypráví o rodičích a svém nevlastním bratrovi. „Můj bratr Nicolas je mou inspirací a pořád mi připomíná, co je v životě důležité,“ řekl Hamilton v jednom z rozhovorů. Narážel tím na fakt, že jeho bratr má mozkovou obrnu. I on závodí, byť ve speciálně upraveném autě.

Každopádně jedno je jisté, srdce má Hamilton na pravém místě. Hodně se například mluví o tom, jak svému nemocnému fanouškovi poslal domů formuli a věnoval mu i vítězný pohár. Před pár měsíci na Velké ceně Singapuru zase nechtěně vyrazil jinému fanouškovi mobil z ruky. Poslal pak pro něj svého manažera a přímo na mobil mu napsal omluvu.

Konec je v nedohlednu

Hamilton sám říká, že končit ještě nehodlá. Smlouvu u Mercedesu má ještě na příští rok, ovšem šušká se, že by na konci sezóny tuto stáj mohl opustit šéf týmu Toto Wolff, který by v čele Formule 1 mohl nahradit Chase Careyho. V takovém případě Hamilton otevřeně říká, že jeho setrvání v týmu není jisté.

Navíc každý jezdec by chtěl jezdit a vyhrávat ve Ferrari a Hamilton není v tomto ohledu jiný. Určitě by byl ochotný na stará kolena slevit i ze své mzdy - aktuálně bere 50 milionů euro ročně (skoro 1,3 miliardy Kč), ale minimálně dvojnásobek mu přiteče na účty od osobních sponzorů. Jeho tatínek už sice nemusí mít tři práce, ale místo toho, aby ležel někde na pláži, tak dělá Lewisovi manažera a jezdí s ním dál po závodech.

Takže jak to bude? Další titul s Mercedesem a pak smlouva s Ferrari na dva roky? Nebo bude všechno jinak? Hamilton sice dnes slaví 35. narozeniny, ale ve Formuli 1 se ještě může udržet. Se svým nadšením a zápalem po něm sáhnou úplně všude. A když byl jednou nejmladším vítězem, tak co být i nejstarším šampionem F1? Nu, to by musel mít sakra motivaci. Když v roce 1957 vyhrál Juan Manuel Fangio, bylo mu totiž 46 let a 41 dní.

Tak všechno nejlepší, Lewisi Hamiltone!

Reklama

Načítám