Hlavní obsah

Levný obytňák moc krásy nepobral, ale je nesmírně praktický

Foto: FLORB

Vyklápěcí bok je první věc, která vás zaujme. Skvělých řešení je tady ale podstatně víc

Na první pohled tenhle obytný vůz moc krásy nepobral. Kovová kamna, nábytek co snad dělal truhlářský učeň a vybavení jak ze smetiště… Jenže čím víc se začnete zajímat, tím víc budete překvapeni. Každá věc má totiž svůj smysl a opodstatnění. A dokonce je tady i vana! Nakonec možná zjistíte, že se vám to celé vlastně líbí.

Článek

Aby bylo jasno, tohle je další obytné auto postavené svépomocí. Žádný profesionální výtvor, ale doma udělaný obytňák. A jestli čtete Garáž.cz pravidelně, asi už jste si všimli, že podobným projektům náramně fandíme. Jejich majitelé si je totiž dělají přesně podle sebe. Podle svých potřeb a podle svých možností. A tenhle si postavil jistý Mike Basich, což je profesionální snowboardista a zarputilý milovník svobody.

On sám v jednom z rozhovorů tvrdí, že přesně věděl, co chce a potřebuje. Prostor, slušné jízdní vlastnosti za všech podmínek, a aby se mu vešel dovnitř sněžný skútr. I kdyby měl peněz jako želez, tak třetí požadavek staví všechny sériové obytné vozy mimo hru.

Mike se tedy pustil do výroby sám. Použil šasi Mitsubishi Fuso a na něj umístil nástavbu, která má jednu stranu kompletně vyklápěcí, druhou výsuvnou a na zadku auta je plato, které by dokázalo zvednout i klavír, takže sněžný skútr je v pohodě.

Vyklápěcí bok funguje jako terasa i markýza zároveň - horní díl se vyklápí na jednoduchých plynokapalinových vzpěrách, dolní díl spouští elektromotor. Protilehlá strana s kuchyňským koutem je bohatě prosklená a Mike si chválí, jak vzdušně celý prostor působí. Zadní dveře jsou pak otevírací do boku a jsou na nich připevněná velká kamna na dřevo, které slouží k topení, ale i k vaření či grilování.

Ale pozor, tenhle obytný automobil má i běžný sporák, troubu, ledničku, dřez a televizi. Sprchový kout byste tady hledali marně, ale odhrňte kožešinu z podlahy a pod vyklápěcím panelem je mělká vana! A hned vedle jsou chytře vymyšlené úložné prostory, které doplňují běžné skříňky tak, jak je známe z jiných obytných automobilů. Podlaha sama o sobě je vyhřívaná, ale Basich prý stejně nejčastěji používá obyčejný horkovzdušné vytápění s časovačem a termostatem. Na střeše pak nechybí solární panely.

Basich žije ve svém obytném voze celou sezónu na horách a, jak vidíte na videu, svoje auto opravdu miluje. Tvrdí, že vzhledem k tomu, že si většinu věcí vyrobil sám, případně je koupil z druhé ruky, ušetřil spoustu peněz. Možná to není vrcholné designové dílo, ale určitě to dává smysl. A ještě jedna dobrá rada od Basiche na závěr: „Při podobné stavbě se soustřeďte hlavně na svoje potřeby a na svůj pocit. Teprve pak budete se svým výtvorem spokojeni!“

Reklama

Načítám