Hlavní obsah

Levný obytňák moc krásy nepobral, ale je nesmírně praktický

Foto: FLORB

Vyklápěcí bok je první věc, která vás zaujme. Skvělých řešení je tady ale podstatně víc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na první pohled tenhle obytný vůz moc krásy nepobral. Kovová kamna, nábytek co snad dělal truhlářský učeň a vybavení jak ze smetiště… Jenže čím víc se začnete zajímat, tím víc budete překvapeni. Každá věc má totiž svůj smysl a opodstatnění. A dokonce je tady i vana! Nakonec možná zjistíte, že se vám to celé vlastně líbí.

Článek

Aby bylo jasno, tohle je další obytné auto postavené svépomocí. Žádný profesionální výtvor, ale doma udělaný obytňák. A jestli čtete Garáž.cz pravidelně, asi už jste si všimli, že podobným projektům náramně fandíme. Jejich majitelé si je totiž dělají přesně podle sebe. Podle svých potřeb a podle svých možností. A tenhle si postavil jistý Mike Basich, což je profesionální snowboardista a zarputilý milovník svobody.

On sám v jednom z rozhovorů tvrdí, že přesně věděl, co chce a potřebuje. Prostor, slušné jízdní vlastnosti za všech podmínek, a aby se mu vešel dovnitř sněžný skútr. I kdyby měl peněz jako želez, tak třetí požadavek staví všechny sériové obytné vozy mimo hru.

Mike se tedy pustil do výroby sám. Použil šasi Mitsubishi Fuso a na něj umístil nástavbu, která má jednu stranu kompletně vyklápěcí, druhou výsuvnou a na zadku auta je plato, které by dokázalo zvednout i klavír, takže sněžný skútr je v pohodě.

Vyklápěcí bok funguje jako terasa i markýza zároveň - horní díl se vyklápí na jednoduchých plynokapalinových vzpěrách, dolní díl spouští elektromotor. Protilehlá strana s kuchyňským koutem je bohatě prosklená a Mike si chválí, jak vzdušně celý prostor působí. Zadní dveře jsou pak otevírací do boku a jsou na nich připevněná velká kamna na dřevo, které slouží k topení, ale i k vaření či grilování.

Ale pozor, tenhle obytný automobil má i běžný sporák, troubu, ledničku, dřez a televizi. Sprchový kout byste tady hledali marně, ale odhrňte kožešinu z podlahy a pod vyklápěcím panelem je mělká vana! A hned vedle jsou chytře vymyšlené úložné prostory, které doplňují běžné skříňky tak, jak je známe z jiných obytných automobilů. Podlaha sama o sobě je vyhřívaná, ale Basich prý stejně nejčastěji používá obyčejný horkovzdušné vytápění s časovačem a termostatem. Na střeše pak nechybí solární panely.

Basich žije ve svém obytném voze celou sezónu na horách a, jak vidíte na videu, svoje auto opravdu miluje. Tvrdí, že vzhledem k tomu, že si většinu věcí vyrobil sám, případně je koupil z druhé ruky, ušetřil spoustu peněz. Možná to není vrcholné designové dílo, ale určitě to dává smysl. A ještě jedna dobrá rada od Basiche na závěr: „Při podobné stavbě se soustřeďte hlavně na svoje potřeby a na svůj pocit. Teprve pak budete se svým výtvorem spokojeni!“

Reklama

Načítám