Hlavní obsah

Lego udělalo radost fanouškům Fordu Mustang novou stavebnicí

Foto: Lego

Renovace první generace Fordu Mustang z 60. let je náročná a nákladná záležitost. Možná by vám tedy mohlo udělat radost, že můžete jeden takový nádherný kousek mít doma – stačí k tomu pár tisícovek a trocha trpělivosti při skládání 1 500 kostiček stavebnice Lego.

Článek

Když Ford v roce 1964 představil první Mustang, rozpoutalo se v Americe davové šílenství. Nikoho od Fordu nejspíš ani ve snu nenapadlo, že by o fešáckou verzi obyčejného Falconu mohl být takový zájem – hned první den si ho objednalo 22 tisíc zájemců, po třech měsících už měli na kontě přes 100 tisíc prodaných aut a po roce to bylo přes 417 tisíc!

Foto: Ford

Mustang se prakticky přes noc stal naprostou ikonou

Jeho design je i dnes stále svěží a stylový, a tak není divu, že je pořád tolik milovaný a obdivovaný. Pokud o něm stejně jako my sníte, teď máte šanci si ten sen splnit snadno a relativně lacino. Dánská firma Lego totiž připravila stavebnici fastbacku z roku 1967, která se skládá z 1 471 dílků.

A překvapí vás, jak je propracovaná! Vypadá velmi přesvědčivě, má ta správná litá kola a přesně trefený odstín laku, k tomu logo Mustangu na přídi, GT nálepky na bocích a nějaké ty fofr pruhy k tomu, protože bez nich by to nebyl ten správný Mustang. Má taky otevírací kapotu, víko kufru i dveře, v interiéru pak můžete točením volantu zatáčet koly nebo pohybovat řadicí pákou automatu.

Ale ještě zajímavější je to pod kapotou – tam se totiž nachází V8 s objemem 390 cui, tedy 6,4 litru, který měl v Mustangu nějakých 335 koní. Pokud by vám ale sériový výkon nestačil, klidně na něj můžete přimontovat kompresor, vyvést výfuky na bok, do kufru šoupnout nádrž dusíku, pod čumák a na zadek připevnit spojler, přizvednout zadní nápravu a udělat z něj tak brutální dragster! Což byste originálu v životní velikosti asi neudělali…

Nová stavebnice Lego je tak krásnou poctou legendě a milým dárkem všem jejím fanouškům po celém světě. Samozřejmě nestojí úplně málo, základní cenovka je 150 dolarů (v přepočtu 3 500 korun), ale pořád je to výrazně méně, než kolik by vás stál skutečný Mustang. Takže… co takhle splnit si konečně sen o Mustangu?

Reklama

Načítám