Hlavní obsah

Legendární souboj Ford vs. Ferrari míří na stříbrné plátno

Foto: 20th Century Fox

V hlavních rolích filmu Ford vs. Ferrari se představí Matt Damon a Christian Bale

Už je to přes 50 let, co se vztah gigantického Fordu a samolibého Ferrari vyhrotil natolik, že si to rozdali v pěstním souboji na závodní trati. A byla z toho bitva, která vešla do automobilové historie. Letos na podzim se navíc dočkáme zfilmované verze tohoto příběhu s prvotřídním zpracováním a filmovými hvězdami v hlavních rolích.

Článek

Ten příběh vstoupil do zlatého fondu automobilové historie. Na začátku 60. let dominovala stáj Ferrari pod vedením samotného Enza všem myslitelným závodům. A šéf tehdejší největší automobilky světa, Henry Ford II., se rozhodl zařadit tuto malou italskou automobilku mezi své korunovační klenoty. Jednání probíhala nadějně, dohoda byla na spadnutí. Místo podpisu smlouvy o prodeji si ale Enzo dupl a delegaci Fordu vypoklonkoval zpátky za oceán s prázdnýma rukama. A to neměl dělat!

Henry Ford II. se totiž rozzuřil a rozhodl se Ferrari pokořit v jejich vlastní hře – na závodní dráze. Vybral si k tomu nejvyhlášenější závod světa, náročnou vytrvalostní bitvu 24 hodin Le Mans. Do služby povolal šikovného závodníka, a ještě šikovnějšího konstruktéra Carrolla Shelbyho a společně se pustili do projektu závodního auta, které mělo Ferrari srazit na kolena a Enzovi se vysmát do tváře. A dopadlo to tak, že…

Foto: Ford

Za jednacím stolem můžete vyprávět pohádky, ale na trati nic neokecáte, tam prostě musíte dokázat, že jste nejlepší. A přesně tak se Ford rozhodl oplatit podraz Ferrari

Ale ne, to vám už neprozradím. Jednak to většina z vás nejspíš sama moc dobře ví, tomu zbytku bych tím prozradil děj filmu Ford vs. Ferrari (v české distribuci se bude jmenovat „Na plný plyn“), který se letošního listopadu chystá do kin. Natočil ho režisér James Mangold (na svědomí má skvělé filmy jako životopisný Walk The Line, western 3:10 Vlak do Yumy nebo akční Logan: Wolverine) a do hlavních rolí obsadil hollywoodské hvězdy první velikosti – Matta Damona (ztvární samotného Carrolla Shelbyho) a Christiana Balea (jako představitele Kena Milese, závodníka a testovacího jezdce Fordu).

Po fantastickém filmu Rivalové (Rush) od Rona Howarda o strhujícím souboji Nikiho Laudy a Jamese Hunta tak máme naději na další film se závodní tématikou a špičkovým zpracováním. Do kalendáře si proto poznačte datum 14. listopadu 2019, kdy má film v ČR premiéru, a vyrazte do kina, bude to stát určitě za to!

Reklama

Související témata:
Matt Damon
Christian Bale
Drama
Načítám