Hlavní obsah

Lauda po transplantaci plic – co se stalo a jak se zotavuje?

Foto: Shutterstock

Niki Lauda

Devětašedesátiletý šampión formule 1 ve výslužbě, ovšem stále vážený a uznávaný člen nejvyšší soutěže motoristického sportu skončil předminulý týden v nemocnici, kde mu byly transplantovány plíce. Nějakou chvíli byly informace o zdravotním stavu Nikiho Laudy u ledu, ovšem nyní promluvili zdravotní experti pečující o žijící legendu.

Článek

Lauda, který se náhle vrátil z dovolené kvůli podezření na zápal plic, prodělal takzvanou hemoragickou alveolitidu. Jedná se o zápal plicních sklípků doprovázený krvácením do plic a dýchacího traktu. Poté, co byl Lauda přijat do nemocnice ve Vídni, prodělal imunosupresivní terapii, která dýchání zlepšila, ovšem vzhledem k jeho pokročilému věku následovalo další akutní onemocnění plic.

Tentokrát byla plicní tkáň již prakticky zničena a Niki Lauda byl odkázán na dýchací přístroj na jednotce intenzivní péče a na následné nahrazení původních plic externí mechanickou plící. Jenže v tu chvíli už nebylo času nazbyt. Jak zdůrazňuje chirurg Konrad Hotzenecker, v jistý okamžik zbývalo Laudovi už jen několik dní, či maximálně týdnů.

Lauda byl proto okamžitě zařazen mezi čekatele na transplantaci s nejvyšším indexem priority. Nové plíce mu byly naštěstí přiřazeny v řádu dnů, a mohla tak proběhnout operace, o které jsme slyšeli před více než týdnem. Lauda dostal plíce od dárce a jeho tělo k velké úlevě všech pozitivně přijalo nový orgán. Mechanická náhradní plíce mohla být odpojena a Lauda dýchá v tuto chvíli sám bez přístrojů a zcela při vědomí.

Walter Klepetko, specialista na transplantace, zdůrazňuje, že se situace po operaci vyvíjí tak, jak se vyvíjet má, ačkoliv Lauda pochopitelně stále prodělává respirační a fyzioterapeutickou léčbu. V obdobných případech prý mohou pacienti opustit nemocnici v průběhu dvou, maximálně tří týdnů a Klepetko zároveň uvádí, že by se následná kvalita života neměla prakticky nijak lišit od té dosavadní. Bude-li vše v pořádku, nic nebrání tomu, aby se Lauda vrátil zpět ke svým běžným i pracovním aktivitám.

I když prvotní týden staré zprávy vypadaly děsivě, zdá se, že vše dobře dopadne. My samozřejmě přejeme Laudovi rychlé uzdravení a pevné zdraví do budoucna.

Reklama

Související témata:
Transplantace
Načítám