Hlavní obsah

Lamborghini papeže Františka se prodalo za ohromnou sumu

Foto: RM Sotheby’s

Lamborghini Huracan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se řekne „Lamborghini Huracán za 18 milionů korun“, představí si většina lidí ojedinělou limitovanou edici vykládanou zlatem, či extrémní kreaci od některé z tuningových firem. Jenže chyba lávky. Tento Huracán je relativně obyčejným kusem, pouze se slavným majitelem.

Článek

Bílá barva se zlatými linkami tentokrát nenaznačuje pochybný vkus. Jde o odkaz na vlajku Vatikánu – tedy městského státu, kde sídlí sám papež.

Právě papež František dostal Lamborghini Huracán darem před půl rokem, a přestože v něm suverén státu Vatikán dost možná nikdy nejel, „posvěcení“ v podobě jeho podpisu má zjevně obrovskou hodnotu pro kupce s charitativním smýšlením.

Stejně jako všechny ostatní dary podobného rázu, šlo i lamborghini velmi rychle do aukce, jejíž výtěžek se následně předá charitativním organizacím. Stejným způsobem už v minulosti opustilo papežský inventář třeba jedno ferrari, ale i auta od Alfy-Romeo, Fiatu, Mercedesu nebo naopak motorka od Harley-Davidson.

A věci po papežovi jsou značně ceněné. Třeba koncem minulého roku prodala filadelfská arcidiecéze docela obyčejný ojetý Fiat 500L Living, ve kterém se vozil papež na návštěvě USA v roce 2015. Už jenom tento fakt vyšrouboval cenu do okolí jednoho milionu korun.

Papežem vlastněné lamborghini každopádně patří mezi ty cennější artikly, a tak se logicky očekávalo, že cena bude vysoká. Aukční společnost RM Sotheby’s měla v Monaku na začátku května utržit za vůz podle odhadu mezi 250 a 350 tisíci eury (6,4 až 8,9 milionu korun), jenže výsledek předčil všechny předpoklady. Blíže neurčený kupec si totiž udělal radost za 715 tisíc eur, tedy za 18,2 milionu korun.

Lze se jen dohadovat o tom, zda bude auto někdy jezdit. Lamborghini vybavené desetiválcem o výkonu 580 koní a pohonem zadních kol, skončí dost pravděpodobně coby sběratelský kus, jehož hlavní výsadou je podpis papeže Františka na přední kapotě.

Jisté nicméně je, že spousta vyzískaných peněz poputuje na správnou věc. Většina zisku, konkrétně asi 70 %, je vyhrazena na pomoc křesťanům v irácké oblasti Ninive, obléhané a zdevastované ISIS. Dále se peníze dostanou ještě do různých dalších dobročinných organizací, pomáhajících lidem po celém světě.

Reklama

Načítám