Hlavní obsah

Lamborghini myslí na farmáře, Subaru létá a Hyundai je retro

Foto: Lamborghini Trattori

Rozzuřený býk nezdobí jen přídě supersportů, ale i zemědělské techniky

Auta jsou našemu srdci hodně blízká, ale zároveň rádi objevujeme nová odvětví známých značek. Dali jsme pro vás dohromady pár neautomobilových produktů, které najdete pod jmény několika světových výrobců vozidel a techniky. A pozor na mýty – opět jeden vyvrátíme!

Článek

Od čtyřkolek do vzduchu

Japonská společnost Subaru Corporation vyrábí kromě schopných čtyřkolek a jednoho sportovního kupé také díly pro letecký průmysl, technologie do užitkových strojů a helikoptéry. Víte, kdo byl prvním zákazníkem na zbrusu nový model Subaru Bell 412EPX? No přece Národní japonská policejní agentura, která si objednala jediný kus.

Foto: Subaru

Představujeme vám jeden z nejnovějších modelů značky Subaru. Jde o vrtulník Bell 412EPX

Přepracovaný vrtulník vyvinutý ve spolupráci s kanadsko-americkou společností Bell Helicopter nabídne oproti svému předchůdci robustnější hlavní rotor, větší užitečné zatížení (až 5 533 kilogramů) a vyšší točivý moment. Novinku mohli spatřit také návštěvníci letošního dubnového salonu Rotorcraft Asia. Podle Subaru je možné vrtulníky postavit podle účelovosti, takže mohou sloužit jako podpůrné stroje při těžbě ropy, záchranářské speciály nebo vyhledávací či hasičské helikoptéry.

Korejské retro

Jihokorejský Hyundai patří k úspěšným automobilovým korporacím, které se díky pilné práci dostaly do popředí na celosvětovém trhu. Divize Hyundai Electronics se však zaměřuje i na domácí spotřebiče, meteostanice, vinotéky, rádia a gramofony. Takže co byste řekli na nový „gramec“ v retro stylu, ale se zabudovanou moderní technologií?

Foto: Hyundai Electronics

Jestli hledáte pořádný gramofon v retro stylu, zkuste ten od značky Hyundai

Hyundai nabízí poměrně rozsáhlou modelovou řadu přehrávačů, se kterými se naladíte pomocí analogového tuneru na současné rozhlasové vlny. Dále bývají v útrobách zařízení zastavěné kazetové nebo CD mechaniky, samozřejmostí je i místo pro nové či starobylé legendární LP. A co převod z klasické desky do digitálního formátu? Ano – retro gramofony značky Hyundai zvládnou i to. Lepší modely koupíte také u nás za necelých pět tisíc korun.

Hudba a mašiny

Obchodní společnost Yamaha je nadnárodní koncern se základnou ve městě Hamamacu v Japonsku a známá je především výrobou motocyklů. Věděli jste však, že se firma zabývá ještě produkcí výbavy pro motorové sporty, lodních motorů, elektroniky a také elektronických i akustických hudebních nástrojů?

Foto: Yamaha

Značka Yamaha se věnuje také výrobě hudebních nástrojů

Vzhledem k tomu, že mistři od Yamahy skutečně rozumí zvukům, byli přizváni také ke spolupráci na vývoji výfukového systému pro umělecké dílo na kolech, kterým je Pagani Huayra. Zakladatel automobilky, Horacio Pagani, totiž musel použít přeplňovaný motor, nicméně toužil zachovat zvuk přirozeně dýchajícího agregátu. A v tom mu pomohla právě Yamaha.

Foto: Michael Shaffer

Díky fialovým oválům navrženým Yamahou má Pagani Huayra svůj specifický zvuk

Znáte motorovou technologii VCT, kterou severoamerický Ford použil v původním modelu Puma? A že neuhodnete, kdo v tom má prsty? Opět Yamaha.

Na pole supersportem

Všichni jistě znáte historku o tom, jak průmyslník Ferruccio Lamborghini vydělal hromady peněz na prodeji traktorů a pak se vrhl na budování supersportů. Možná vás to překvapí, ale společnost Lamborghini Trattori se výrobě zemědělské techniky věnuje dodnes. V nabídce najdete malotraktory, zemědělské traktory, pásáky, nakladače a stroje pro práci na vinicích a v sadech. Výrobce má také prodejní a servisní síť po celé České republice. Všechny modely mají na kapotě zuřícího býka – symbol tolik typický pro značku Lamborghini. A ceny? Jdou tradičně do milionů korun…

Foto: Lamborghini Trattori

Pásová technika s logem zuřícího býčka? Ne, to není vtip...

Auta nejsou všechno

Severoamerický koncern General Motors pokazil, co mohl, takže nebýt velké finanční podpory od vlády, automobilová divize by šla ke dnu. Čemu všemu se ještě korporace věnuje? Tak například půjčuje peníze, vyrábí náhradní díly pro auta, motory pro lodě, vyvíjí autonomní řídicí systémy, poskytuje telematické služby, funguje jako agentura pro spojení klienta a výrobce a věnuje se také armádním zakázkám nebo využití vodíkových systémů.

Foto: General Motors

GM se už dávno nevěnuje pouze výrobě aut, ale nabízí také další služby

Suzuki a rybáři?

Foto: Richards

Suzuki-3 LB-762 není auto, nýbrž rybářský prut

Společnost Suzuki je známá díky výrobě spolehlivých aut, motorek a lodních motorů, nicméně dejte pozor, pokud narazíte na značku Suzuki Blanks. Ta patří rodinné tokijské firmě Richards s více než 60letou tradicí, která produkuje prvotřídní rybářské pruty. Většina modelů (přes 300 druhů) má tělo ze skelných vláken a uhlíku, proto se pruty Suzuki Blanks mohou chlubit vysokou pružností a odolností. Se známou značkou Suzuki však tito milovníci kvalitního rybaření nemají nic společného.

Reklama

Načítám