Hlavní obsah

Lada Niva – Důchod se blíží, nástupce ale bude stejný drsňák

Foto: Archiv Garáž.cz

Po mnoho let tady byly offroady jako neměnné ikony. Auta jako Land Rover Defender, Mercedes-Benz třídy G či UAZ testovaly další a další generace novinářů a oblíbili si je dělníci. Pomalu se jim ale chýlí čas a dalším odpadlíkem bude Lada Niva.

Článek

Tedy původní Niva, která se vlastně už ani Niva nejmenuje. Po převzetí automobilky AvtoVAZ Chevroletem si značka vzala jméno Niva pro svoje moderní kulaté SUV a tradiční Niva se musela spokojit s prozaickým názvem Lada 4x4. Ani to jí ale nezbavilo popularity, a tak se tohle SUV se schopnostmi pravého off-roadu stále drželo na slušných prodejních číslech. Po konci modelů 2104 a 2107 je navíc posledním zástupcem sovětské éry na výrobních linkách.

Foto: Archiv Garáž.cz

Teď, po dlouhých čtyřiceti letech výroby, ale zazní umíráček i jí. Nové modely Vesta a X-Ray si prý vedou dobře, a tak připravily ekonomickou půdu pro zaříznutí legendy a uvedení její nové generace. Ta by navíc se zmíněnými modely mohla sdílet i techniku, tedy stokoňovou benzínovou šestnáctistovku a možnost výběru mezi manuální a automatickou převodovkou.

Auto si i nadále zachová možnost volby mezi tří a pětidveřovou karoserií. Otazníky tak visí jen nad pracovními verzemi, které na bázi současné Nivy vznikají. Je ale jisté, že nepůjde o převlečenou Dacii Duster, což byla také jedna z variant. Dočkat bychom se měli lepšího přístupu do kufru a větší bezpečnosti. Cena naopak stoupne, ale stále by mělo jít o jednu z nejlevnějších čtyřkolek na trhu.

Foto: Archiv Garáž.cz

Reklama

Načítám