Hlavní obsah

Laciný obytný vůz s montovaným nábytkem za pár tisícovek

Foto: The Sweet Savory Life

Koupit si nový obytný vůz je dost drahý špás, dokonce i auta z druhé ruky vyjdou pořád poměrně draho. Nemusíte ale zoufat, existuje i celá řada řešení pro ty, kteří touží cestovat po světě ve vlastním pojízdném obýváku, a přitom mají hlouběji do kapsy. Při troše šikovnosti a skromnosti vám může stačit pár kousků nábytku IKEA…

Článek

Švédská firma IKEA přinesla před 76 lety opravdovou revoluci do výroby a prodeje nábytku – přišla totiž s jednoduchým konceptem unifikovaného nábytku a bytových doplňků prodávaných ve velkých obchodních domech v krabicích, z nichž jste si finální produkt sestavili doma sami. Prostě geniální! A ukazuje se, že využití jejich nábytku nemusí být jen v běžných domech, ale i v domech na kolech.

Prokázal to mladý americký pár (mají vlastní blog „The Sweet Savory Life“), který se rozhodl žít nomádským stylem života a jediné, co k tomu měli, byla ojetá dodávka Ram ProMaster 1500 (v Evropě se prodává jako Fiat Ducato, Citroën Jumper nebo Peugeot Boxer), pár drobných v kapse a velká kupa kreativity. Vyrazili proto do obchodního domu IKEA, aby načerpali inspiraci, a výsledek na sebe nenechal dlouho čekat…

Celá konverze trvala pouhých pár měsíců a průběžně se stále vylepšuje. Základem byla tepelná izolace stěn polystyrenem a fólií, následovalo vyřešení podlahy gumovými podložkami a pokrytí boků dodávky záchytnými plochami, ke kterým se dá veškerý nábytek a další vybavení snadno přimontovat. Samozřejmě toho není úplně mnoho – jen kompaktní dvoulůžko, stůl, pár skříněk, poliček a organizérů. Ale je tu i dřez s tekoucí vodou nebo vnitřní osvětlení formou LED lampiček, elektřinu řeší jednoduchá bateriová nabíjecí stanice. Vážně je to jen skromné základní vybavení, ale i v tom se dá pohodlně žít, navíc vše jde snadno sestavit i bez větších zkušeností.

To největší kouzlo je v tom, že na přestavbu dodávky stačilo jen necelých 1 000 amerických dolarů (cca 23 tisíc korun) za nábytek IKEA (80 % celé přestavby) a pár drobných navrch za další nutné doplňky (třeba izolace a další drobnější úpravy). Jedinou větší investicí je tak power banka (cca 10 tisíc), bez které se nejspíš neobejdete, a samozřejmě počáteční investice do dodávky.

Skvělé je, že podobnou jednoduchou vestavbu zvládnete provést prakticky do každé dodávky, takže výběr máte široký. Teď už to chce jen trochu odvahy, šikovnosti kreativity. Inspirovat se můžete třeba právě na blogu „The Sweet Savory Life“.

Reklama

Načítám