Hlavní obsah

Kupte si pořádný motor, dokud je čas

Foto: Archiv Garáž.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se podíváte na nabídkou dvanáctiválcových motorů, je to smutný pohled. Desetiválce jsou na tom podobně, a teď to vypadá, že je osmiválce budou rychle následovat. Čekají nás věru krušné časy.

Článek

Nejnovějším městem, které chce spalovacím motorům zatnout tipec jsou Helsinky. V roce 2025 už si tu ani neuprdnete, tedy co se týče emisí, protože po městě se budete moci pohybovat jen na baterky. A takových nápadů rozhodně bude přibývat, takže se nelze divit automobilkám, že se jim přizpůsobují. Strašidlo downsizingu obchází především Evropou už hotovou dekádu, teď ale nakukuje do oken opravdu zblízka a např. z Audi už znějí první varovné signály. Automobilka plánuje mít v roce 2025 čtvrtinu až třetinu aut s hybridním/elektrickým pohonem, což znamená, že spalovací motory dostanou pěkně na frak.

A podle šeptandy mají hlavu na špalku právě osmiválce. Koncern se teď samozřemě snaží vypadat progresivně a žehlit Dieselgate, takže např. parádní dieselový osmiválec pro Audi SQ7 se bude prodávat jen v Evropě a do USA se vůbec nepodívá. Teď to ale vypadá, že to bude mít brzy spočítáné nejen tahle dehtová superjednotka, ale i její chystaný benzínový sourozenec. Množí se zprávy, že ona nadcházející generace osmiválců se čtyřmi kroužky bude poslední a nahradí ji foukané šestiválce, následně čtyřválce, a pak už čistě elektrické pohony. Pokud tedy sníte svůj sen o pořádném motoru, raději si ho rychle splňte. Strašák už není pod postelí, strašák už je dávno ve vaší garáži. A chce vaše válce!

Reklama

Načítám