Hlavní obsah

Kupte si nejroztomilejší policejní auto na světě

Foto: RM Sotheby's

Policejní Subaru, to zní slibně. Každý autíčkář zná třeba americké policejní káry a tuší (někteří i vědí), že s nimi není špatné svezení. Jenže není Subaru jako Subaru a tohle zrovna nepřekypuje výkonem. Je to ale rozhodně to nejroztomilejší policejní auto, jaké jsme kdy viděli.

Článek

Možná znáte elitní dálniční policejní jednotky. Ty naše kdysi používaly ostrá Mondea ST220, později přesedly do zbaběle neoznačených Passatů. Ještě víc by se mi líbilo být řidičem u francouzské Gendarmerie, která kdysi proháněla třeba kupé Alpine, sedany Peugeot 405 T16 nebo Renault 21 Turbo. Možná si vzpomenete i na film Taxi 3 a jejich služební Mitsubishi Lancer Evolution 7. V Británii zase často najdete konkurenční Imprezy WRX. Jo, kdo by takové auto nechtěl jako služební.

Jedno policejní Subaru bude teď na prodej, ale v předchozím odstavci jsem vás zákeřně namlsal zbytečně. S ostrou Imprezou má společný snad jen tu značku. Nejde o žádnou čtyřkolku a pochází z doby, kdy si mohli japonští konstruktéři nechat o přeplňovaných motorech jen zdát. Jde totiž o policejní Subaru 360.

Foto: RM Sotheby's

Ten interiér vypadá na policejní auto snad až moc parádně

Ano, 360 je vlastně nejstarší model Subaru, který se začal vyrábět už v roce 1958. Auto sice nemá výkon na rozdávání, ale patří do kategorie Kei. Je maličkaté a lehoučké, váží jen pouhých 453 kilogramů. V samonosné karoserii je ukrytý maličkatý dvouválcový motor s výkonem 25 koní, spojený se čtyřstupňovou převodovkou, protože taková byla zkrátka pravidla. Na nízký výkon samozřejmě stačí i bubnové brzdy na všech kolech. Možná ale překvapí nezávislé zavěšení všech kol. Subaru podobných kousků vyrobilo do roku 1971 celkem 392 tisíc. Autíčko neohromí svými parametry, ale vypadá tak roztomile, že se prodejním číslům ani nedivím.

Foto: RM Sotheby's

Když si seženete zbytek uniformy, bude iluze dokonalá

Auta nakonec zamířila i mimo zemi původu a (minimálně) jedno si přímo vyžádal novozélandský ministr dopravy. Nechtěl jej ale pro sebe, naopak bylo auto nalakováno do kombinace černé a bílé barvy, kterou používala tamní policie. Má i sirénu a majáček, ale pochopitelně nesloužilo k chytání silničních pirátů, ale k pohybu po místní metropoli. A zjevně k němu dostanete i dvě pravé policejní čepice.

Je ve skvělé kondici a celý život o něj bylo pečlivě pečováno. Nyní bylo auto zařazeno do aukce u RM Sotheby’s a bude se dražit v Indianě na začátku května. Není to poprvé, v roce 2010 se prodalo u stejné aukční síně v Monterey za 16 500 dolarů (dnes by to odpovídalo zhruba půl milionu korun). Odhad na letošní aukci zatím nebyl uveden, tak uvidíme, o kolik vzrostl tento unikát na hodnotě.

Reklama

Související témata:
Načítám