Hlavní obsah

Kupte si malý tank s výkonem 1 500 koní

Foto: Howe & Howe Technologies

Ripsaw EV3 je velmi háklivý na to, kolik dáte plynu, na rozdíl od běžných pásových strojů se ale řídí volantem

Původně ho postavili pro armádu, ale zájem veřejnosti byl tak velký, že z něj nakonec udělali i osobní verzi. Stačilo si jen zahrát v osmém díle Rychle a zběsile, což z něj okamžitě udělalo zatraceně horké zboží. A kdybyste chtěli ještě nějaký další pádný argument, tak by vám mohl stačit fakt, že má 1 500 koní!

Článek

Ripsaw EV2, což je oficiální název, až ho budete hledat jako ojetinu, vyrobila americká společnost RipsawTank původně pro armádu jako lehké bojové vozidlo pěchoty, ale velmi rychle dokázala zareagovat na požadavky trhu a nabídla i verzi homologovanou pro silniční použití. Ano, přesně takový stroj jste mohli vidět v té americké slátanině, která parazituje na dobrém jméně prvního dílu Rychle a zběsile. S výkonem 600 koní šlo o velmi zajímavou hračku, ale jak se záhy dozvíte, byl to jen začátek…

V roce 2017 EV2 totiž nahradilo provedení EV3, které si můžete koupit ve verzi jen pro řidiče nebo jako dvou či čtyřmístné vozidlo. Zanechalo si styl a duši EV2, ale přidalo na designu, výrazně posílilo na luxusním provedení interiéru a hlavně víc než zdvojnásobilo výkon.

Zatímco EV2 poháněl přeplňovaný naftový osmiválec s výkonem 600 koní, tak benzinový motor z Hellcatu dává 1 500 koní! Při rozjezdu si musíte dávat pozor, protože se velmi snadno postaví na zadní… Koncept jako takový je pořád stejný, ale EV3 je o kus rychlejší v jakémkoliv provedení, přitom mu nechybí až neuvěřitelné terénní schopnosti. Nedivte se. Odpružení má zdvih půl metru, kabina je uložena na samostatně fungujícím vzduchovém odpružení a stoupání je údajně až sedmdesát stupňů, což je něco, co si neumíme ani moc představit.

I když Ripsaw EV3 vypadá spíš jako filmová rekvizita z filmu Ridleyho Scotta, tak skutečně jezdí a existuje. Jak už zaznělo, můžete si vybrat ze tří provedení a za celým projektem stojí dvacet let vývoje a zkušeností.

EV3 nabízí luxusní interiér, noční vidění, navigaci, výkonné stereo… Prostě všechny takové ty běžné věci, na které jste zvyklí u luxusních automobilů. S výkonem 1 500 koní a pásovým pohonem taky nabízí nevšední dynamiku – maximální rychlost sice společnost neuvádí, ale zrychlení na stovku za něco málo přes tři vteřiny je velmi působivé číslo.

Cena EV3 zatím nebyla zveřejněna, ale EV2 jste mohli koupit za cenu od 400 tisíc dolarů (8,9 milionu Kč), takže předpokládáme, že cena novějšího a luxusnější provedení bude určitě o kus vyšší. Myslíme, že tak 550 tisíc (12,2 milionu Kč) plus by to mohlo spravit. Jistě, je to hodně peněz, ale za tank s výkonem 1 500 koní? Teď už jen počkat až bude mít homologaci v EU a můžete vyrazit na naši oblíbenou dálnici D1.

A ještě jedna zajímavost na závěr… Společnost Howe & Howe Technologies, vedená dvojčaty Michaelem a Geoffreyem Howeem, už pěkných pár let dodává vybavení pro armádu a kromě lehkých vozidel pěchoty dodává taky taktické roboty pro použití speciálních jednotek a týmu SWAT. Ripsaw je tedy z dobrého vrhu do špatné doby.

Reklama

Související témata:
Načítám