Hlavní obsah

Kupte si ferrari, které vyhrálo 24h Le Mans dvakrát po sobě!

Foto: RM Sotheby’s

Ferrari 275 P - teprve při podrobném zkoumání se zjistilo, že vyhrálo 24 hodin Le Mans dvakrát!

Již tento týden jde do aukce velmi speciální ferrari. Má obrovský investiční potenciál a ještě silnější příběh…

Článek

Čas od časiu se objeví nějaké auto se zajímavou historií a často to bývá i ferrari. Ale tenhle model 275 P je naprosto unikátní. Už před pár měsíci totiž aukční síň RM Sotheby’s oznámila, že bude mít v nabídce závodní Ferrari 275 P, které v roce 1964 vyhrálo 24hodinovku v Le Mans, řídili pánové Guichet a Vaccarella. Tohle je sama o sobě velmi atraktivní koupě, ale když si aukční síň nechala k vozu vystavit certifikáty originality od Ferrari, čekalo na ně překvapení… Historici Ferrari Classiche totiž zjistili, že vůz s číslem šasi 0816 vyhrál Le Mans už o rok dříve, tehdy s posádkou Ludovico Scarfiotti a Lorenzo Bandini! A to z něj dělá nejen jediné ferrari, které vyhrálo Le Mans dvakrát, ale taky jedno z nejzajímavějších závodních aut historie.

Všechno se přihodilo tak, že původně mělo v Le Mans v roce 1963 startovat auto s číslem 0814, ale to mělo měsíc před startem těžkou nehodu při závodě na Nürburgringu. Protože Ferrari by nestihlo auto opravit, nasadilo do závodu ve Francii novější model s číslem 0816, jen se to nějak neobjevilo v zápisu. Specialisté Ferrari Classiche pak ještě zjistili, že auto s šasi 0816 vyhrálo v roce 1964 12hodinovku v Sebringu…

Tohle všechno dělá z tohoto krasavce naprostý unikát, navíc auto je v perfektním stavu. Odhaduje se, že jeho cena překoná 20 milionů dolarů.

Reklama

Načítám