Hlavní obsah

Kuna v motoru je těžký soupeř, ale vyzrát se na ni dá

Foto: Youtube.com

Kuna umí v motorovém prostoru auta natropit pěkné škody

Zdánlivě banální návštěva kuny v motoru auta dokáže napáchat velké škody. V těch horších případech nemusíte po noční návštěvě kuny ráno auto ani nastartovat a v servisu následně necháte tisíce korun. Dá se tomu ale nějak zabránit?

Článek

Zaručených rad, jak odradit kunu od návštěvy automobilu, najdeme na internetu celou řadu. S jejich účinností už to je ale horší. S trochou nadsázky by se dalo říct, že jedinou stoprocentní prevencí je garáž. Tedy spíše dobře zabezpečená garáž - kuny jsou totiž zvířátka velmi vlezlá a dokáží se protáhnout i skulinou velkou jen několik málo centimetrů. Garáž s deseticentimetrovou průrvou je pak v tomto případě k ničemu.

Možnost garážového stání nemá ale zdaleka každý, a tak zbývají další varianty boje s touto lasicovitou šelmou. Nutno však hned na začátku podotknout, že kuna je chráněným živočichem, rovnou  tedy zapomeňte na nějaké pasti, nástrahy a jedy, pomocí kterých byste ji chtěli likvidovat.

Kuny navštěvují motorové prostory aut za chladnějších nocí, kdy je láká zbytkové teplo z motoru. Kromě noclehu se tam bohužel i stravují. Chutnají jim zejména hadičky, izolace a manžety všeho druhu, což zadělává na pořádný problém. Časté jsou navíc opakované návštěvy - pach kuny v motorovém prostoru vycítí další kuny, které tak považují úkryt za bezpečný a tedy vhodný k noclehu.

Co taková kuna dokáže napáchat v motoru auta, se můžete podívat ve videu níže

Jak s těmito chráněnými zvířátky tedy účinně bojovat? Existují profesionální přípravky i babské rady. Do té první kategorie patří například různé spreje proti kunám, akustické či ultrazvukové rušičky nebo zářivky s pohybovým čidlem. Spreje se dají pořídit už kolem stokoruny, je však nutná pravidelná aplikace a účinnost není kdovíjaká.

O něco sofistikovanější jsou elektronické rušičky - buď akustické, jejichž tón slyší i člověk, anebo ultrazvukové, které slyší jen zvířata. Obě jsou napájeny z autobaterie a spouští se vždy po vypnutí motoru. Před jejich instalací je potřeba motor umýt, abychom ho zbavili veškerých pachových stop po předchozích návštěvnících. Zkusit můžete také světlo s pohybovým čidlem, i na to si ale kuny umějí zvyknout a po krátké době se mohou začít znovu do svého vyhřátého úkrytu vracet.

Pro majitele aut trpící nespavostí může přijít vhod i fotopast umístěná v motorovém prostoru, která upozorní na nezvanou návštěvu majitele vozu na mobilní telefon. Pak nezbývá, než vylézt z teplé postele a jít hezky v bačkůrkách šelmu z motoru vyhnat. Otázkou je, jak dlouho tento způsob bude někoho bavit…

Kromě elektronických vychytávek se v boji proti kunám můžeme vytasit i s babskými radami. Mezi nejčastější doporučované odpuzovače patří například lidské vlasy či kočičí nebo psí chlupy. Ideálně zabalte větší chomáč do silonové punčochy a tu nastražte v motorovém prostoru, ovšem raději v dostatečné vzdálenosti od horkých částí motoru, aby nehrozilo jejich vzplanutí.

Další možností je pod auto rozprostřít deku, na které lehávají psi nebo kočky. Někdo doporučuje motorový prostor vystříkat voňavkou, jiní třeba ocet nebo citrusový vonný olej. Zajímavým, ovšem údajně opravdu účinným odpuzovacím prostředkem, je tygří trus. Doma ho nejspíš nemáte, ale sehnat se dá. Níže přikládáme seznam tipů, co všechno by mohlo na kuny navštěvující vaše auto pomoci. Často boj s nimi nepřipomíná bleskovou válku, ale spíše vlekoucí se zákopový boj, zvítězit se však nakonec dá. Tak hodně štěstí!

Čím odradit kunu od návštěvy auta?

  • akustická nebo ultrazvuková plašička
  • sprej proti kunám
  • světlo s pohybovým čidlem
  • pes nebo kočka na zahradě
  • lidské vlasy
  • kočičí nebo psí chlupy
  • deka, na které spí pes nebo kočka
  • tygří exkrementy
  • voňavka, vonný olej, ocet nebo mýdlo
  • savo, petrolej nebo čpavek
  • tuhý podpalovač (tzv. PEPO) - pozor, před jízdou vyndat!!!
  • pletivo pod motorovou částí auta (kuny po něm údajně nerady chodí)
  • elektrický ohradník kolem auta (jen na vlastním pozemku)
  • garáž :)

Bojovali jste někdy s kunou, navštěvující váš automobil? Co nakonec pomohlo? Podělte se o své zkušenosti v diskuzi!

Reklama

Načítám