Hlavní obsah

Která auta jsou dnes nejspolehlivější?

Foto: Toyota

Jsou Japonci i nadále jedničky ve spolehlivosti?

Auta pocházející ze Země vycházejícího slunce jsou pověstná svou kvalitou, spolehlivostí a poctivým zpracováním. Jsou to prostě "držáci". To už ale dávno neplatí… Nebo snad ano? Jak si vůbec stojí v testu kvality asijská auta jako taková? Přinášíme vám data poměrně vysoké výpovědní hodnoty, která nemohou nechat v klidu vás, ale ani šéfy "proklepnutých" značek. Škoda je v průzkumu renomovaného britského magazínu svébytnou kapitolou, kterou zhltnete jako jahodu z kopečku šlehačky...

Článek

Fakta jsou každopádně neoblomná – na trhu jsou aktuálně nejspolehlivějšími vozy Suzuki SX4 S-Cross a Toyota Yaris Hybrid. Obě auta dostala stoprocentní hodnocení ve studii pořádané odborným britským magazínem What Car? Zdá se tedy, že japonská auta nejenže „bývala vždy spolehlivá“ – ona ještě stále jsou.

V těsném závěsu následují Nissan Leaf (ano, překvapivě elektromobil) a Toyota RAV4, s percentilem 99,7 respektive 99,6 pro „ravku“. Top pětku mezi modely uzavírá BMW se svojí trojkovou řadou (99,5).

Lze ale vůbec takovou studii považovat za legitimní? No, zúčastnilo se jí na 18 tisíc motoristů, kteří si za posledních plus minus 12 měsíců pořídili auto ze současné nabídky, což není málo. Týmu z What Car? se tak podařilo „proklepnout“ 159 modelů více než 30 značek. Majitelé byli mimo jiné dotázáni na spolehlivost jejich vozů za prvních 12 měsíců vlastnění, respektive zda je někdy jejich auto tzv. „vypeklo“. Tato data se pak zkombinovala s faktory, jako jsou ceny oprav a jak dlouho a kolik kilometrů vlastně auto jezdilo, než nastala porucha.

Ptáte se na odpadlíky? A jste si jistí, že to chcete vědět? Dobře, na chvostu se objevily automobilky Ford, Land Rover a americká Tesla – tito „průšviháři“ dosáhli skóre jen něco málo přes 50 procent. Jo, taky jsme si hned vzpomněli na ten otřepaný fórek s fordem a vlakem…

Editor britského magazínu Steve Huntingford má v situaci jasno: „Spolehlivost by žádný z motoristů neměl brát na lehkou váhu, protože pro drtivou většinu lidí je to vedle splátek hypotéky nebo nájmu největší měsíční výdaj. Japonsko v naší roční studii zazářilo a nadále tak dominuje žebříčkům spolehlivosti, a to jak v kategorii modelů, tak samotných značek.“

Ještě si upřesněme, jak si stály automobilky obecně. Nejlépe vyšlo překvapivě Suzuki, velmi těsně následované Toyotou a Lexusem, který ostatně spadá pod Toyotu. Slušná ocenění pak v Asii i nadále zůstávají, jelikož na čtvrté pozici se děleně umístily jihokorejská Kia po boku Mitsubishi a překvapivě mladoboleslavské Škodovky. Škoda vyšla jako evropský benjamínek, žádná značka ze starého kontinentu se v celkovém hodnocení neumístila tak dobře. Celkové skóre bylo započítáno u aut starých jeden až čtyři roky.

Co říkáte na výsledky studie Britů vy? Ztotožňujete se s nimi, nebo máte jiný pohled na věc? Pořídili jste nové auto, nenechalo vás takzvaně „ve štychu“ a přesto se neumístilo na špici? Podělte se s námi o své zkušenosti v diskuzi!

Reklama

Související témata:
Načítám