Hlavní obsah

Krásně zrenovované Porsche 911 964 je pastva pro oči

Foto: Aimé Leon Dore/ Porsche

Perfektní renovace, decentní individualizace – tak to má být!

Co vznikne, pokud si vezme krásné Porsche 911 generace 964 do parády majitel luxusní oděvnické značky Aimé Leon Dore? Tahle luxusní podívaná!

Článek

Mezi módními návrháři obecně příliš automobilových nadšenců není. Snad jen s výjimkou Ralpha Laurena. Každopádně, pokud jste někdy slyšeli o luxusní značce Aimé Leon Dore (my až dosud ne), věřte, že její majitel Teddy Santis rozhodně má styl. Santis oslovil Porsche, jestli by mu pomohli zrenovovat a upravit jeho milovanou 911 Carrera 4 generace 964, která se vyráběla v letech 1988 až 1994. A automobilka odpověděla: „Jasně, proč ne?!“

Foto: Aimé Leon Dore/ Porsche

Generace 964 se vyráběla jen sedm let

Santisovi však nešlo pouze o samotnou renovaci, což samo o sobě není zrovna snadný úkol – chtěl si také „pohrát“ s individualizací. Výsledkem je interiér sestavený kompletně na zakázku, vystlaný prémiovou kůží Schott a látkou Loro Piana. Není náhodou, že to jsou ty samé prvky, které lze najít v kolekci podzim/zima společnosti Aimé Leon Dore…

Prémiové materiály (zejména kůže Schott) jsou tu všude, kam jen oko dohlédne – kompletní palubní deska, volant i výplně dveří. Stejného původu je potom semiš, který pokrývá sluneční clony a strop.

Zvláštní pozornost byla potom věnována exkluzivním sedačkám – a věřte, že nejde jen o ledajaké sedačky. Jsou sice od renomovaného výrobce sportovních sedadel Recaro, ovšem speciální potah, ladící se zbytkem interiéru, byl proveden ve speciální dílně přímo ve fabrice Recaro v německém Kirchheimu. Projektu byla věnována taková pozornost k detailu, že i příruční zavazadla se nesou v tom stejném duchu.

Na první pohled se může zdát, že exteriér zůstal bez povšimnutí, ale není tomu tak. Pro začátek taková zajímavost – tento bílý lak není originální bílá z katalogu Porsche z konce 80. let, jak by si leckdo (a my také) myslel. Ve skutečnosti jde o odstín, který nese vlajková prodejna řetězce ALD, která se nachází na Mulberry Street v New Yorku v umělecké čtvrti zvané SoHo. Pozorný čtenář si jistě všiml, že zadní spoiler ve tvaru „kachního ocasu“ pak vzdává hold Porsche 2.7 RS ze sedmdesátých let, kola Cup 2 pak odkazují na devadesátá léta.

Foto: Aimé Leon Dore/ Porsche

Odznak na kufru odkazuje na tradici klubů sdružujících fanoušky a majitele vozů Porsche, které jsou v podstatě po celém světě

Jako třešinka na tomto vzduchem chlazeném stuttgartském dortu je tu potom grafika Pegase, speciálně věnovaná tomuto projektu, která odkazuje na historická závodní Porsche. Odznak na zadním grilu nad motorem a na klíčku potom odkazují na tradiční kluby, sdružující fanoušky a majitele vozů značky Porsche.

„Spoluprací s Porsche na tomto projektu se mi v podstatě splnil sen. Na jednu stranu jsem si práci na projektu ohromně užil, na druhou stranu jsem cítil zodpovědnost vůči komunitě Porsche. Výsledek je ale skvělý. Jako bonus navíc ztělesňuje auto, které je přesně podle mých představ,“ nechal se slyšet Santis.

„Pan Teddy Santis je fanoušek Porsche zrovna tak jako my, a jsme moc rádi, že jsme se mohli podílet na inspiraci a kreativitě, která byla využita při tvorbě tohoto jedinečného projektu. Jeho interpretace ideálního vozu je poutavá, a přesto decentní – jde opravdu o jedinečný vůz.“ dodal Kjell Gruner, viceprezident marketingového oddělení Porsche.

Sluší se na závěr dodat, že tato 964 byla zrenovována rovněž po technické stránce, samozřejmě s využitím dílů přesně odpovídajícím generaci 964 díky spolupráci se střediskem specializujícím se na renovace stuttgartských sporťáků, takzvaným oddělením Porsche Classic. Tak co tomu říkáte?

Reklama

Související témata:
Načítám