Hlavní obsah

Krásná sbírka Porsche. Dali byste za ní 6 milionů dolarů?

Foto: Archiv Garáž.cz

Kolekce vzduchem chlazených klasických Porsche vypadá jako splněný sen každého petrolheada. Bohužel tyhle sny dneska něco stojí. V sedmdesátkách bychom nakupovali levněji, dnes už se to trochu prodraží.

Článek

Kdo s nákupem Porsche v devadesátých letech váhal, ten se teď určitě ošívá. Klasický model 911T, který ještě před patnácti lety stál cca 50 tisíc dolarů, už dnes seženete za čtyřnásobek. A podobně je to s většinou ikonických modelů. V Londýně šla teď do aukce sbírka osmi Porsche zámožného německého sběratele, která tenhle trend bez váhání potvrdila. Celková suma za všech osm aut se vyšplhala na šest milionů dolarů. 

Sbírka samozřejmě zahrnovala i extrémně cenné kousky - Porsche 911 Carrera RS Clubsport (pouhých 100 vyrobených exemplářů), Porsche 911 Carrera RS 3.8 (za 950 tisíc dolarů, pouhých 55 vyrobených kusů), Porsche 911 Turbo S Lightweight se prodal za 1,295 milionu dolarů, což je rekordní suma za jakoukoliv 911 z generace 964. A pak je tu 911 GT2 z roku 1995 (generace 993), kde padlo kladívko těsně pod hranicí 2,5 milionu dolarů.

Nepřestaneme snít, ale pomalu se loučíme s myšlenkou mít takovouhle sbírku doma v garáží. S našimi úsporami můžeme od Porsche sbírat leda angličáky.  

Reklama

Načítám