Hlavní obsah

Kornfeil je zpátky ve hře! Pojede mistrovství světa MotoE

Foto: Jakubkornfeil.com

Ještě před dvěma týdny byl Jakub Kornfeil smířený s tím, že svět velkého závodění je minulostí. Teď je všechno jinak!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před pár měsíci ukončil Jakub Kornfeil kariéru. Jeden z nejzkušenějších jezdců Moto3 nesehnal sponzorské peníze na start do všech závodů dalšího ročníku, a tak, než aby hazardoval se svým jménem, raději odešel středem. Teď je ale zpátky na mistrovství světa! Před deseti dny ho kontaktovali kvůli závodění v nové třídě MotoE a Kornfeil pojede celou sezonu! „Je to víc než splněný sen! Jsem vděčný za podporu a udělám maximum,“ říká jezdec, o kterém ještě uslyšíme.

Článek

Říká se, že naděje umírá poslední. Ale Jakub Kornfeil si už asi moc nadějí na start na Mistrovství světa silničních motocyklů nedával. „Když jsem vloni nesehnal dost peněz, tak jsem raději skončil, než abych dělal problémy týmu, když bych pak musel odcházet v prostředku rozjeté sezony, protože se nepodařilo sehnat zbytek,“ vypráví mi Jakub Kornfeil při náhodném setkání ve Valtcích při tréninku na jetsurfu. „Začal jsem trénovat děti i dospělé a motocyklové závodění jsem bral jako uzavřenou kapitolu. A pak mi před deseti dny zazvonil telefon…“

Foto: Jakub Kornfeil

Kornfeil se začal věnovat trénování, chce předávat zkušenosti

Ano, je to příběh jako z pohádky. Na druhé straně telefonu byl Ital, který patří mezi šedé eminence zákulisí motocyklového šampionátu, a Kornfeilovi říkal: „Jak jsi na tom? Jsi ve formě? Asi bych pro tebe něco měl…“ A to něco je místo v závodním týmu WithU Motorsport Energica Ego Corsa, který startuje v třídě MotoE. To je šampionát elektrických motocyklů, kde je technický základ pro všechny stejný a jednotlivé týmy si mohou hrát jen s nastavením.

„Je to velká motorka, větší než stroj z MotoGP a jede tam pár velkých jmen, ale taky spousta ambiciózních závodníků, kteří se chtějí ukázat. Pro mě je to obrovská satisfakce a příležitost, protože po letech v Moto3, kde bez sponzorských peněz nejedete, ani když máte talentu na rozdávání, tak najednou volají oni mně, že mám přijet jen s helmou a kombinézou.“

Kdo potkal „Kubajze“ v posledních týdnech, ten si musel všimnout, že nabral svaly. „Hodně jsem trénoval na jetsurfu na mistrovství světa i Evropy, jezdil na motokrosové motorce, na pitbiku a denně si dával do těla na silničním kole, to vše hlavně proto, že jsem měl konečně čas. A teď se svaly budou hodit, protože elektrická motorka je hodně těžká jak sama o sobě, tak i na ovládání. Nikdy jsem na ní nejezdil, nebudu ani testovat, prostě nastoupím rovnou do oficiálních tréninků při prvním závodě v Jerezu a pak rovnou do závodu,“ říká Kornfeil a nadšením mu přitom jiskří oči.

Foto: Jakub Kornfeil

Spoustu času teď Kornefil trávil na Jetsurfu a na kole. Od dnešního dne je ale zpátky v sedle!

Šestadvacetiletý jezdec byl v závodech třídy Moto3 na mistrovství světa pětkrát na stupni vítězů: dvakrát dojel druhý a třikrát třetí. V celkovém pořadí MS byla nejlepším Kornfeilovým výsledkem osmá pozice.

„Na konci loňské sezony ve Valencii jsem věděl, že mám za sebou poslední závod roku 2019, ale ani ve snu by mne nenapadlo, že se bude jednat o můj poslední závod kariéry v šampionátu MotoGP,“ řekl český jezdec. „Teď to tedy bude velký návrat, byť v sedle elektrického motocyklu. Může to být zábava, může to být příležitost a může to být i zklamání, každopádně je to nabídka, která se neodmítá.“

Hned jak Kornfeil podepsal smlouvu, domluvil si testování na okruhu v Brně. „Mám půjčenou starou závodní šestistovku a musím teď jezdit, jezdit a jezdit. Nezapomíná se to, ale trénink to chce, potřebuji si zvyknout na velkou motorku,“ říká Kubajz. „Jestli to jen trochu půjde, chtěl bych ještě na PanoniaRing, na SlovakiaRing nebo do Mostu, zkrátka kamkoliv, kde se najde termín na testování a kde bych se mohl rozhýbat. Je to strašně narychlo, potřebuju dát dohromady vybavení a všechny věci, ale jedno je jisté - strašně moc se těším.“

Foto: Jakub Kornfeil

Kornfeil patřil v Moto3 k nejstarším a nejzkušenějším jezdcům. Do MotoE nastupuje bez testů a bez tréninku

První závod se pojede 19. července ve španělském Jerezu jako součást premiérového závodního víkendu MotoGP, druhý o týden později. Kornfeil dostal závodní sedačku místo Brita Bradleyho Smithe, který první dva závody pojede za Aprilii v MotoGP, kde on pro změnu nahradí Itala Andreu Iannoneho, jenž dostal trest za doping.

Kalendář Světového poháru MotoE zahrnuje celkem sedm závodů, dva se pojedou v Jerezu, tři v Misanu a dva v Le Mans. V seriálu startuje například i Alex de Angelis ze San Marina, titul obhajuje Ital Matteo Ferrari. Smith byl loni celkově druhý.

Kubajz, držíme palce!

Reklama

Související témata:
Kornfeil
Načítám