Hlavní obsah

Korejský Genesis poprvé odhalil GV70, překvapí luxusem

Foto: Genesis

Genesis, luxusní divize Hyundaie koncem září navnadila evropské fanoušky prohlášením, že její kompaktní SUV GV70 se bude prodávat také na Starém kontinentu. Tehdy automobilka ukázala jenom maskované prototypy, dnes tu máme snímky sériového provedení.

Článek

Genesis se nyní prodává hlavně na domácím jihokorejském trhu a ve Spojených státech. Luxusní odnož automobilky Hyundai má ale plány na vstup do evropských autosalonů. Připomeňme, že pod logy Genesis lze nyní koupit velké SUV GV80 a tři sedany, G70, G80 a největší a nejluxusnější G90.

Do Evropy by mělo zamířit kompaktní SUV GV70, který bude velký zhruba jako Škoda Kodiaq nebo Audi Q5. Naopak GV80 je pak v teritoriu Audi Q7 nebo BMW X7.

Design nový model přebírá z většího GV80. Znamená to aketickou přední masku se zdvojenými diodovými světlomety a celkově širokým postojem. Výrazná přední maska má uprostřed prostor pro registrační značku, samotné logo Genesis (vzdáleně připomíná to od Aston Martinu) pak najdete na kapotě.

Díky ostřeji skloněnému zadnímu sloupku vypadá sportovněji než jeho větší SUV-sourozenec. Vzadu pak najdete výrazné koncovky výfuku (umístěné v chromovaném rámečku). Zdvojené úzké zadní svítilny pak trochu působí jako u Porsche Cayenne a v případě korejského SUV podtrhují jeho designovou čistotu i jednoduchost. Mimochodem, jejím autorem je Luc Donckerwolke, který navrhl také Lamborghini Murcielago, Bentley Flying Spur nebo první novodobou Škodu Octavia.

Foto: Genesis

Donckerwolke odvedl na GV70 spoustu skvělé práce

Povedený je také interiér, který je totožný s ostatními modely Genesis. Opticky je širší než ve skutečnosti díky vodorovně protaženému a úzkému pásu ovladačů klimatizace i oválným tvarům. Interiér působí velice luxusně i díky kompletnímu koženému čalounění palubní desky.

Uvnitř zaujme 14,5 palců velká barevná dotyková obrazovka infotainmentu, která je elegantně posazená na palubní desce. Tento displej doplňuje digitální přístrojový štít – zde je velikost 12,3 palce. Obvykle dáváme za vzor interiéry od Audi, ale jak vidno: ty jsou proti tomu, co nabízí Genesis, slabou kávou.

Premiéra nového modelu není tak úplně kompletní. Chybí totiž podstatné technické informace. Víme, že hierarchicky bude GV70 menší než GV80 (které má téměř pět metrů na délku), neznáme ale přesné rozměry. Velkou neznámou je také nabídka motorizací, kterou můžeme pouze predikovat z toho, co již Genesis aktuálně nabízí.

S pravděpodobností hraničící s jistotou, se pod kapotou objeví podélně uložený 2,5 litrový vznětový čtyřválec (202 k) a benzínový řadový čtyřválec (309 k). S otazníkem je pak benzínový šestiválec o objemu 3,5 litru o výkonu 385 koní.

Zda se modely od Genesisu budou nabízet také v České republice, nyní nelze s určitostí říci. Jistotou je vstup na vybrané evropské trhy a případné rozšiřování dealerské sítě. Ale tipujeme, že v sousedním Německu luxusní korejské modely koupit půjdou.

Reklama

Související témata:
Načítám