Hlavní obsah

Kontroverzní víkend Petra Fulína ve Vila Realu

Foto: Archiv Garáž.cz

Čtvrtý závodní víkend Evropského poháru cestovních vozů hostil městký okruh Vila Real na severu Portugalska, dojmy z klání ve vinařské oblasti jsou pro Petra Fulína pořádně trpké. Všechno odstartovala řada problémů během testů a tréninku, kdy Fuldovu agresivní jízdu přes obrubníky nevydržela poloosa a těsně před druhým tréninkem mechanici zjistili, že se problém přesunul také do převodovky.

Článek

Díky pomoci týmu Lein Racing, který zapůjčil svou převodovku, se Fulda mohl do víkendu vrátit. Souboj s jezdci, kteří využívali výhodu kratších převodů své DSG převodovky, byl obtížný, přesto se v kvalifikaci podařilo vybojovat třetí místo. To český závodník během prvního závodu držel, po defektu soupeře nakonec postoupil ještě o příčku výš. Nechybělo přitom mnoho a vůz jednoho ze soupeřů, který se odrazil od svodidel, mohl Fuldovi znemožnit pokračovat... Horší ale mělo teprve přijít. Do druhého závodu startoval Fulda po otočení roštu ze sedmého místa, a tak chtěl-li se dostat znovu na stupně vítězů, musel předjíždět. Po startu se Fulda se svým Seatem dostal na třetí místo, jenže poté se rozhořela neúprosná taktická hra. Lídr závodu Kris Richard se od svých soupeřů začal vzdalovat, a to i díky podpoře týmového kolegy Petera Rikliho, který na druhém místě začal ostatní až nesportovně zdržovat. Fulda se během čtyř kol pokoušel vymyslet jakýkoliv manévr, protože za něj se už dotáhl domácí Manuel Fernandes. V jedné ze šikan ale Rikli zabrzdil víc než obvykle, Fuldovi nezbylo na trati místo, a tak došlo k nevyhnutelnému kontaktu. 

Foto: Archiv Garáž.cz

Po něm se nechal český jezdec předjet zpátky, tak aby nedostal penalizaci, jenže situace využil Fernandes, který oba předjel. O kolo později Rikli havaroval, a tak se Fulda posunul zpět na třetí místo. V následujícím kole mu ale byla za předešlý kontakt vyměřena penalizace, a tak se český jezdec propadl na poslední místo ve své kategorii, na němž stíhací jízda korunovaná nejrychlejším kolem víkendu už nic nezměnila. Skvěle rozjetý víkend – Fulda po prvním závodě držel čtrnáctibodový náskok na Richarda – tak skončil dokonce bodovou ztrátou.  "Předně musím poděkovat mechanikům, protože to byl velmi náročný víkend. Jednomu z mechaniků do oka spadla špona, a tak jsme museli do zdravotního centra. Všichni si sáhli na dno, protože mezi jízdami se na autě muselo nepřetržitě pracovat. Velký dík patří i týmu Lein Racing, bez jejichž pomoci bych vůbec nemohl závodit. Dlouhodobě nejsem zastáncem dvojitých bodů, nicméně si myslím, že Vila Real má v kalendáři své místo, domácí publikum nachystalo skvělou kulisu. 

Foto: Archiv Garáž.cz

Z výsledku druhého závodu jsem pochopitelně zklamán, protože podruhé v sezóně necitlivé rozhodnutí dramatizuje vývoj v tabulce. Nemá cenu rozebírat, jestli šlo situaci řešit diskusí až po závodě, musíme to vzít jako holý fakt a podle toho se soustředit na dva zbývající víkendy a podat v nich maximum. Věřím, že nám fanoušci budou držet palce jako dosud, jejich podpora na dálku do Portugalska byla neuvěřitelná a moc za ní děkuji," říká k uplynulému víkendu Petr Fulín. 

Výsledky prvního závodu ve Vila Realu (S2000): 

1. Manuel Fernandes (POR) SEAT Leon Cup Racer

2. PETR FULÍN (CZE) SEAT Leon Cup Racer + 3.710

3. Peter Rikli (SUI) Honda Civic + 8.929

4. Kris Richard (SUI) Honda Civic + 17.254

5. Mladen Lalušić (SRB) SEAT Leon Cup Racer + 46.395

Výsledky druhého závodu ve Vila Realu (S2000):

1. Kris Richard (SUI) Honda Civic

2. Manuel Fernandes (POR) SEAT Leon Cup Racer + 0.371

3. Norbert Nagy (HUN) SEAT Leon Cup Racer + 9.277

4. Fábio Mota (POR) SEAT Leon Cup Racer + 9.777

5. Mladen Lalušić (SRB) SEAT Leon Cup Racer + 24.732

6. PETR FULÍN (CZE) SEAT Leon Cup Racer + 55.182

Průběžné pořadí šampionátu (S2000): 

1. Kris Richard (SUI) Honda Civic 74 bodů

2. PETR FULÍN (CZE) SEAT Leon Cup Racer 72 b.

3. Peter Rikli (SUI) Honda Civic 49 b.

4. Norbert Nagy (HUN) SEAT Leon Cup Racer 44 b.

5. Manuel Fernandes (POR) SEAT Leon Cup Racer 40 b.

6. Mladen Lalušić (SRB) SEAT Leon Cup Racer 36 b.

7. Christjohannes Schreiber (SUI) SEAT Leon Cup Racer 24 b.

8. Fábio Mota (POR) SEAT Leon Cup Racer 23 b.

8. René Münnich (GER) Honda Civic 11 b.

9. Teddy Clairet (FRA) Peugeot 308 Racing Cup 11 b.

10. David Pouget (FRA) Peugeot 308 Racing Cup 9 b.

Reklama

Načítám