Hlavní obsah

Konec spekulacím. Aston Martin prozradil parametry Valkyrie

Foto: Aston Martin

Aston Martin Valkyrie

A tomhle autě už jste jistě slyšeli a nejspíš už jste i viděli jeho podobu. Sám Aston Martin už ji odhalil na několika skicách, ale přesnou specifikaci auta zatím tajil. Ovšem na internetu se to jen hemžilo velkou spoustou spekulací ohledně výkonu, přičemž některé celkem trefily. Výkon i samotná technika jsou prostě dechberoucí.

Článek

Pojem Valkyrie už koluje světem internetu pěknou řádku měsíců. Víme, že má jít o extrémní hypersport, jaký možná nemá obdoby. Víme také, jak dokonale vypadá jeho pohonné ústrojí. To je totiž jedna z mála věcí, kterou Aston Martin prozradil. Automobilka mimo jiné poodhalila to, jak bude tahle bestie vypadat, ačkoliv faktem je, že realita je nakonec o něco umírněnější. Ale opravdu jen trochu.

Než se ale dostaneme k designu, rovnou probereme to, proč je Valkyrie jedním z nejočekávanějších super aut letošního roku. O pohon se totiž stará motor od společnosti Cosworth, konkrétně jde o dvanáctiválec o objemu 6,5 litru. Pokud se vám právě na tváři rozehrál takový ten přiblblý úsměv, naprosto rozumíme. Ostatně, tyhle úsměvy měl Cosworth a spolu s ním Aston Martin v úmyslu. Vždyť, kdo dnes nabízí tak plnotučný agregát? Takřka nikdo!

Výkon motoru je 1 015 koní při 10 500 ot./min a točivý moment vrcholí 740 Nm při 7 000 ot./min. Ano, kromě výkonu a objemu jsou na tomto motoru hodně zajímavé i otáčky, které se zastaví až na 11 100 ot./min! Celkem síla, co myslíte?

Ale tím Aston Martin rozhodně neskončil. Protože v současnosti nezaujme nic, co nějakým způsobem nepracuje s elektřinou, je i tenhle speciál vlastně hybridem. Báječnému dvanáctiválci totiž sekunduje elektromotor, jehož super lehké baterie má na svědomí značka Rimac. Ano, to je ta firma, s jejímž modelem Concept One boural Richard Hammond. Elektromotor je tu ale spíš jen proto, aby se neřeklo. Jeho výkon je s přihlédnutím ke spalovací jednotce nicotných 162 koní a točivý moment 280 Nm. Ovšem i díky tomu je tedy konečný výkon auta 1 176 koní a točivý moment 900 Nm.

Aston Martin v současné době pracuje na prvních pojízdných prototypech auta, které projdou náročným testováním. Nejspíš se ukáže i na Nürburgringu, kde patrně bude chtít pokořit všechny myslitelné rekordy. A něco nám říká, že se mu to povede. A mimochodem, jsme moc zvědaví, jak tahle bestie nakonec bude znít. Ano, její výkon je skvělý, jízdní vlastnosti budou také parádní, ale myslíme si, že ten zvuk do nesmyslných otáček roztočeného dvanáctiválce bude prostě fantastický!

Reklama

Načítám