Hlavní obsah

Konec rozkousaných kabelů. Poradíme s výběrem plašiče kun

Foto: Adobe Stock

Kuna dokáže udělat v motoru velkou paseku. Velmi účinné jsou elektronické plašiče firmy Format 1

Rychle, ekologicky, a hlavně účinně. Tak se s nevítanou havětí v motoru vypořádají akustické odpuzovače.

Článek

Způsobů, jak kunám nebo myším zabránit si lebedit v motoru, je celá spousta. Jenže řada z nich se míjí účinkem a pak to zase končí nepojízdným autem a utracenými několika tisícikorunami v autoservise. Rozhodně však neplatí, že zvířata člověk nedokáže přechytračit. Podle zkušenosti řady motoristů jsou velmi účinnou ochranou elektronické plašiče. Jde o ekologické řešení, zvířatům nijak neublíží, ale díky tomu že vydávají pro kuny a hlodavce nepříjemné zvuky, se raději nevítaní návštěvníci autu vyhnou velkým obloukem.

Jaký elektronický odpuzovač do auta pořídit?

Prvním českým výrobcem elektronických plašičů myší, kun, potkanů, krtků a dalších drobných hlodavců je firma Format 1 sídlící nedaleko Brna. Ve své nabídce produktů má čtyři typy přístrojů – rušiček na kuny:

• AOdHa/t – je určen pro osobní automobily s napětím akumulátoru 12 V, vydává zvuk v ultrazvukovém pásmu, tedy slyšitelný pro zvířata ale ne pro lidi

• AOdHa/s – vhodný pro použití v osobních vozidlech s napětím akumulátoru 12 V, je slyšitelný nejen pro zvířata, ale mírně i pro lidi

• AOdHn/t – instaluje se do nákladních aut s napětím akumulátoru 24 V, je ultrazvukový, tedy pro lidi tichý

• AOdHn/s – je určen do nákladních vozidel s napětím akumulátoru 24 V, je mírně slyšitelný i pro lidi

Je nutné plašič ručně zapínat?

Nemusíte na nic myslet. Všechny typy elektronických plašičů mají automatické zapínání a vypínání na základě sledování a vyhodnocování svorkového napětí akumulátoru. Funkci přístroje indikuje LED kontrolka, během činnosti přístroje svítí, po nastartování motoru zhasne. A nemějte obavy, plašič neruší běžná elektronická zařízení (například radiopřijímače).

Zvládne instalaci i laik?

Optimální místo, způsob upevnění a místo připojení napájení jsou v každém vozidle odlišné, proto se doporučuje provedení montáže odborným servisem. Pro kutily, kteří by se do instalace ale chtěli pustit sami, je na webových stránkách výrobce přehledný návod.

Jedná se o opravdu účinné řešení?

Stoprocentní spolehlivost nemůže zaručit žádný přístroj na světě. Akustické odháněče ale mají ze všech metod jednu z největších účinností. V případě nespokojenosti s funkcí přístroje navíc firma Format 1 zaručuje vrácení peněz. Stačí přístroj poslat zpět do 90 dnů od jeho zakoupení. Službu vyzkoušej 90 nabízí e-shop nejen pro plašiče do aut, ale pro celou sekci elektronika pro dům a zahradu. Zakoupit bez rizika tak můžete třeba odstraňovače vodního kamene, odháněče ptáků či odpuzovače škůdců.

Načítám