Hlavní obsah

Konec přechodu na dálnici. Na Strakonické vznikne podchod

Foto: Mapy.cz

Přechod na Strakonické ulici je rizikem nejen pro chodce, ale i pro řidiče

No konečně, chtělo by se zvolat! Na frekventované čtyřproudové výpadovce z Prahy směrem na Příbram snad brzy zmizí přechod pro chodce. Ten je již dlouhá léta rizikem nejen pro chodce, ale i pro řidiče. Nachází se totiž jen nedaleko od konce dálnice D4 a řidiči zde často dobrzďují z vysoké rychlosti takřka na nulu.

Článek

Znají ho snad všichni řidiči, kteří alespoň občas přijíždějí od jihozápadu do metropole. Jen kousek po skončení dálnice D4 je na čtyřproudové komunikaci omezení rychlosti na padesát kilometrů v hodině a přechod pro chodce. Ano, stále mluvíme o Česku v roce 2020.

Zatímco ve městech se z důvodu zvýšení bezpečnosti hromadně přistavují ostrůvky k přechodům, které často brání řidičům například objet autobus stojící v zastávce (čímž se ovšem zdržuje provoz), na jednom z nejfrekventovanějších tahů do Prahy se chodci vrhají pod kola automobilům, které jen o pár stovek metrů dál frčely více než stokilometrovou rychlostí. Dobrzďování na padesátku ve směru na Prahu navíc v nedělních špičkách, kdy se vrací lidé z chat a chalup, způsobuje zejména v letních měsících velmi hustý provoz, či dokonce kolony.

Tomu všemu ale má být snad brzy konec. Po letech, kdy nad přechodem na čtyřproudové komunikaci kroutí hlavou nejeden řidič, se snad blýská na lepší časy. Přechod má zmizet a v místě má být vybudován podchod. Že to ale trvalo!

„Každý řidič toto nepříjemné místo zná. Kousek před dálnicí D4 na Strakonické musíme zpomalit na padesátikilometrovou rychlost kvůli přechodu pro chodce, který při jeho současné podobě a poloze v podstatě nikdo nepoužívá. Novým podchodem zvýšíme plynulost automobilové dopravy při výjezdu z Prahy a příjezdu do ní a zvýšíme bezpečnost chodců. Současný stav není pohodlný vůbec pro nikoho. Přejít čtyřproudovku v tomto místě je dnes adrenalinový sport a pro řidiče zbytečné zpomalení,“ uvedl náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě).

Foto: Ing. arch. Josef Habersberger

Takto vypadá vizualizace, jak by měl nový podchod pod Strakonickou ulicí vypadat

Pražští radní v pondělí schválili výběr dodavatele projektové a inženýrské činnosti k podchodu. Projektant byl vybrán na základě multikriteriálního hodnocení z celkem dvou nabídek s cenou 2 787 000 Kč bez DPH. Při jejich posuzování se pak zohledňovala kvalifikace a zkušenosti osob, které se budou podílet na plnění veřejné zakázky, i celková výše nabídnuté ceny. Kromě podchodu se zvažovala i varianta lávky přes frekventovanou silnici.

Nový podchod vznikne v místě současného přechodu, tedy mezi ulicemi Lesáků a Za Dálnicí v městské části Praha-Zbraslav. Kdy bude hotovo, zatím není jasné, jisté ale je, že letos ani příští rok se ještě přechodu řidiči nezbaví: „Do 15 měsíců budeme mít hotovou dokumentaci, a pokud vše půjde podle bez problémů, mohli bychom na přelomu let 2021 a 2022 začít stavět,“ říká Scheinherr. Tak už aby to bylo!

Reklama

Načítám