Hlavní obsah

Koncept BMW X7: Kříženec stodoly a největšího Lexusu

Foto: Archiv Garáž.cz

Šmarjápano, do čehos to duši dal? Frankfurtský koncept největšího SUV z Mnichova uniknul pár dní před premiérou, ale po prvních reakcích by si možná BMW přálo, aby se o něm nikdo nikdy nedozvěděl. Doufejme, že bude následovat návrat k rýsovacím prknům.

Článek

Krása je subjektivní, o tom není sporu, ale... podívejte se na TO... Už první náčrtky chystaného SUV pod hlavičkou Rolls-Royce nás trochu vykolejily, ale co... limuzíny mají být trochu avantgardní a vystupovat z řady. Koncept nejvyšší Xkové řady od BMW je ale vyloženě obludný. A to je prosím koncept, tj. varianta, ve které si můžete designově zařádit, než přijde neúprosné škrtání cool prvků a v sérii nedovolených zkratek. Tohle je první koncept za dlouhou dobu, kdy si člověk přeje, aby se toho změnilo co nejvíc! A přitom BMW nedávno představilo krásnou studii Z4 a osmičkového kupé. Při stavbě bryčky pro sedm cestujících ale buď došla fantazie, nebo nastoupil tvrdý diktát kubíků, které bylo potřeba ve vnitřním prostoru najít.

Foto: Archiv Garáž.cz

Asi není náhodou, že většina sedmimístných SUV příliš krásy nepobrala, ale BMW se těmi hranatými liniemi, jež nemají nic společného s ostatními Xky, až podezřele podobá největším SUV od Lexusu a dalších japonských automobilek. Vážně musí mít takhle hranaté tvary? Vážně si nikdo nevšimnul, že tenké svítilny a obří (OBŘÍ) ledvinky k sobě vůbec nesedí? Zepředu vypadá BMW X7 tak trochu jako Burák z pixarovského animáku Auta. Interiér vypadá prémiově a futuristicky, to už v BMW chytil za správný konec někdo jiný, a název X7 iPerformance naznačuje, že jde o hybrid nebo rovnou elektromobil s jistě solidním výkonem. Jenže co z toho, když to zvenku vypadá jako vystřihovánka z krepového papíru od žáka pomocné školy? Jestli má být tohle upoutávka na technologický vrchol a vlajkovou loď mezi SUV, tak si z nás někdo od BMW dělá srandu.

Foto: Archiv Garáž.cz

A nebo možná ne. Možná nějaký chytrý počítač cifršpionům v BMW spočítal, že tohle je nový trend, který se bude prodávat jako blázen. Bůh s námi, jestli je na téhle úvaze alespoň špetka pravděpodobnosti. A někde v koutku duše tušíte, že si zas tak moc nevymýšlíme.

Reklama

Načítám