Hlavní obsah

Koenigsegg přetáhl designéra Huracánu a Chironu

Foto: Koenigsegg

Jak budou vypadat budoucí Koenigseggy navržené novým šéfem designu? Jsme moc zvědaví, protože už teď nám přijdou dokonalé!

Správné superauto v sobě musí mít drama, divokost i agresivitu, která už na první pohled vyjádří fascinující výkon a rychlost skrývající se pod strhujícím kabátkem. Nedá se říci, by tohle autům od Koenigseggu někdy chybělo – okřídlená Agera, ladná Regera a nejnovější Jesko, které spojuje to nejlepší z obou těchto světů, jsou prostě úžasná auta, která si vysloužila místo v mokrých snech automobilových nadšenců. Jenže čas od času musíte něco změnit, abyste se posunuli dál. A proto automobilka angažovala nového šéfa designu Alexandera Selipanova.

Článek

Nejspíš jste o něm nikdy neslyšeli, ale Saša Selipanov má hodně zajímavé CV – hned po absolvování Art Center College of Design v kalifornské Pasadeně získával zkušenosti v amerických designových studiích Mazdy a VW, aby pak nastoupil přímo do centrály designu Volkswagenu v Postupimi u Berlína (2005) a začal pracovat na exteriérových detailech několika koncernových modelů.

Zjevně se osvědčil, protože si ho k sobě o pět let později přetáhlo Lamborghini a jako první úkol mu svěřilo design úžasného Huracánu. Odtamtud ho kvalitní práce a rostoucí renomé v roce 2014 vystřelila rovnou na pozici šéfa designu Bugatti, kde se podepsal pod nádherné Bugatti Chiron a ohromující koncept Vision Gran Turismo. V roce 2017 se pak přesunul ke značce Genesis a řídil tým, který navrhl koncepty Essentia a Mint. To je parádní kariéra, co říkáte?

Foto: Koenigsegg

Zakladatel automobilky a její ředitel Christian von Koenigsegg spolu s novým šéfdesignérem Alexanderem Selipanovem

Nyní Selipanov přesídlil do švédského Ängelholmu k malinké firmě Koenigsegg. Co by někomu připadalo jako krok zpět, to je pro Sašu splněný sen: „Cestu Koenigseggu sleduji už pěkných pár let a jsem velkým fanouškem svobody automobilky a její touhy po inovacích. V dnešním světě příběh a úspěchy Koenigseggu nemají obdoby, proto je mi ctí nabídnout mé odborné znalosti spolu s nadšením pro sportovní auta.“

Jasně, vždyť který automobilový designér by nechtěl navrhovat ty nejkrásnější a nejrychlejší auta na světě! Selipanov má díky práci pro Lamborghini a Bugatti bohaté zkušenosti se sladěním elegance s agresivitou a čisté krásy s aerodynamickými požadavky. Nakonec Christian von Koenigsegg by si do týmu určitě nepřivedl někoho, o kom by nebyl stoprocentně přesvědčený, že jeho dílo nepozvedne na vyšší úroveň. Takže se moc těšíme, jaké budou Koenigseggy z pera nového šéfdesignéra.

Reklama

Načítám