Hlavní obsah

Klasický obytňák od Fordu jako retro návrat do 70. let

Foto: Larry Brown/Facebook

Obytný Ford C900

Počasí se sice trochu zkazilo, ale i tak se rychle blíží léto, tedy i doba dovolených a výletů mimo všední realitu. Ty z vás, kteří preferují dovolenou ve vlastní režii, jistě zaujme tenhle báječný bydlík, který sice není moderní, ani nabitý technologiemi, ale zato překypuje retro designem, který bere dech.

Článek

Všichni máme málo času, takže vyrazit na dovolenou v ten moment, kdy to uznáme za vhodné, čímž odpadne povinnost vázat se na cestovky a termíny volných hotelových kapacit, je pro mnohé velkým plusem. I proto každým rokem roste oblíbenost obytných vozů. Říká se, že kdo tento způsob absolutně svobodného cestování jednou zkusí, nechce už jinak. Co tak ale vyměnit všechna ta moderní obytná auta za absolutní retro s dobovou patinou? Na prodej je totiž fantastický obytný kamion od Fordu i s původním vybavením. A je prostě dokonalý.

Jde o Ford C900, který byl v 70. letech velmi populární. V nabídce byl jak s benzinovými, tak dieselovými motory, a dokonce s manuální i automatickou převodovkou. Na trh přijel s tzv. trambusovou kabinou a oblíben byl jak u dopravců všeho druhu, tak prý dokonce i v některých armádách. Bohužel ale nevíme, jaká konkrétní verze je ten krásný kousek, který je právě na prodej.

Ale to vlastně není důležité. Mnohem důležitější je fakt, v jakém stavu celá tahle obytná sestava je. Karoserie je sice trochu zašlá a má na sobě řadu šrámů, ale vlastně to jako celek nevypadá vůbec špatně. Sestavě prostě nechybí dobová patina, kterou dnes někteří sběratelé vyvažují zlatem. To nejzajímavější ale najdete uvnitř. A to v kabině i v obytném prostoru. Pokud si ještě pamatujete, jak vypadala výbava obydlí v raných 70. letech, pak se otevřením vstupních dveří vrátíte v čase.

Nechybí typické barvy pro tu dobu, materiály i vlastně celé seskupení stylových věcí a doplňků. Vlastně to celé vypadá jako nějaké filmové kulisy, ale jen do chvíle, než vám dojde, že je to reálné a že takto opravdu lidé dříve bydleli. V autě nechybí plnohodnotná kuchyň, jídelna, obývák, ložnice, ale taky funkční toaleta i se dvěma umyvadly! Kdo tohle může mít? Dvě umyvadla, navíc žádnou malou náhražku, a to v obytném autě! Jasně, není to žádná moderna, ale i tak nás tenhle Ford hodně baví. A když přihlédnete k faktu, že jde vlastně o historický kousek s kompletní sestavou cenných relikvií doby minulé, není cena za něj nikterak závratná. Prodejce si vůz cení na 39 500 dolarů, tedy v přepočtu 908 500 Kč.

Jezdíte na dovolenou v obytném voze?
Ano, je to paráda
72,2 %
Ne, raději jiný způsob dopravy
27,8 %
Celkem hlasovalo 5892 čtenářů.

Reklama

Související témata:
Načítám