Hlavní obsah

Kia vyvinula nový airbag chránící řidiče a spolujezdce

Foto: Kia

Bezpečnost posádky je pro výrobce automobilů jednou z nejvyšších priorit, proto neustále hledají důmyslné způsoby, jak ji zvyšovat. Kia nyní přichází s dalším šikovným airbagem oddělujícím řidiče a spolujezdce, který při nehodě snižuje riziko jejich vzájemného střetu.

Článek

Tak to máme airbag řidiče a spolujezdce, pak jsou tu boční airbagy vpředu a vzadu, hlavový airbag kryjící boční okna, a ještě kolenní airbag pro řidiče. Zdálo by se, že už nyní je posádka chráněna ze všech možných i nemožných stran a další nafukovací vaky už ani není kam přidávat. Kia však nesouhlasí.

Přichází totiž s nově patentovaným centrálním airbagem, který je zabudovaný v řidičově sedadle, při nehodě se nafoukne v prostoru mezi oběma předními sedadly a zamezí tak srážce řidiče se spolujezdcem. O 80 % tak snižuje riziko poranění hlavy v důsledku vzájemné nekontrolované kolize jejich těl.

Foto: Kia

Centrální airbag zamezí srážce těl řidiče a spolujezdce

Součástí patentu není jen umístění airbagu, ale také jeho specifická konstrukce a použité materiály, které mu při nafouknutí dovolují získat přesný tvar a udržet správnou pozici, ale také snižují jeho hmotnost a velikost, takže se bude snáz implementovat do sériových vozů Kia, Hyundai a Genesis. K čemuž by mělo dojít již brzy, protože počínaje rokem 2020 budou do hodnocení nárazových testů Euro NCAP zahrnuty i boční nárazy osobních vozidel, a v nich by měl nový airbag pomoci získat cenné body za bezpečnost posádky.

Reklama

Načítám