Hlavní obsah

Kia ukázala parádní velké SUV. V Evropě se ho ale nedočkáme

Foto: Kia

Kia Telluride

Některá auta Američanům opravdu závidíme a tato nedávno představená Kia rozhodně patří mezi ně. Svůj debut si odbyla v Detroitu a mimořádně zaujala. Nová Kia Telluride nabídne zajímavé motorizace a spoustu místa. Z pohledu Evropana to však má jistý zádrhel. V Evropě si na ni musíme nechat zajít chuť.

Článek

Seznamte se s největším modelem Kia v historii, na kterou nás automobilka už pěkných pár let láká. První zmínky o něm se objevily už v roce 2016, kdy Kia koncept tohoto modelu ukázala. Čekala na první reakce, aby výsledný produktový model mohla podle nich upravit. A tak se také stalo, protože Telluride je první auto Kia vyrobené speciálně na přání a pro potřeby amerických zákazníků. I proto má tak mamutí rozměry, které prostě Američané vyžadují. Zajímavé jsou vertikálně umístěné světlomety, které karoserii opticky ubírají pár kil.

Takový kus auta je potřeba osadit alespoň V6, což si Kia moc dobře uvědomuje. Přesně takový agregát o objemu 3,8 litru najdete pod kapotou této novinky. Přes automatickou převodovku pracuje motor s výkonem 290 koní a točivým momentem 355 Nm. Zajímavé je, že v základu je tohle monstrum předokolkou, až po zvolení sportovního režimu se auto přepne na pohon všech kol, ovšem jen v poměru 65:35.

Stejně jako je auto luxusní na pohled, je velmi dobře zpracováno i uvnitř. Interiér je v prvé řadě neuvěřitelně prostorný. Usadí se do něj až osm pasažérů ve třech řadách sedadel. Ovšem pokud víte, že malou školku nikdy nikam nepovezete, můžete už při konfiguraci auta raději vsadit na dvě velká zadní sedadla, která připomínají ta, co máte v obýváku. Tím se také zvětší zavazadlový prostor, ale konkrétní hodnoty objemu Kia zatím nezveřejnila.

Kromě prostoru si zákazníci budou moci užít čalounění kůží Nappa a obložení interiéru, které imituje dřevo a kov. Taková volba má logiku, protože je levnější a dá se mnohem lépe udržovat. Nechybí zde ale také displej o průměru 10,2 palce, přes který je možno ovládat prakticky celý infotainment. Posádku pak ochrání celá armáda asistenčních systémů, včetně toho, který hlídá osoby či zvířata zapomenutá na zadních sedadlech. Cenu Kia zatím nezveřejnila, ale na trh se tato novinka dostane koncem letošního jara. Jen je nám opravdu líto, že se tento mastodont nedostane i k nám. Pro velká SUV máme prostě slabost.

Reklama

Související témata:
Načítám