Hlavní obsah

Kia poodhaluje nové malé SUV jménem Seltos

Foto: Kia

Kia chce udržet krok se současným trendem oblíbenosti SUV a brzy vyšle na trh nového zástupce této třídy. A protože hodně značek začalo cílit na mladé řidiče, chce se tohoto trendu udržet i korejská značka. Novinka má být sportovní, ale zároveň praktická a moderní s jemným odkazem na mytologii.

Článek

Ta záplava stále nových a nových SUV a crossoverů, a to ve všech velikostech, nemá konce. Ale je to dobře, protože zákazníci si tyto modely žádají a jsou ochotni za ně utrácet své peníze. A je to vidět i na silnicích. Schválně se kolem sebe někdy rozhlédněte třeba při čekání na semaforech a garantujeme vám, že tři z pěti vozidel budou typu SUV. Do této rodiny brzy přibude nová Kia, která chce brzy představit nové, kompaktní, tedy menší SUV. Mluví se o něm už pár měsíců, ale až teď začíná novinka dostávat reálnější obrysy.

A to doslova, protože kromě jména, ke kterému se brzy dostaneme, Kia uveřejnila také první skici podoby auta. A vůbec to nevypadá špatně! Seznamte se tedy s Kiou Seltos. To jméno možná zní zvláštně, ale má svou logiku. Celtos totiž prý byl synem bájného Herkula, který vzešel z románku samotného Dia a krásné Alkmény. Kia ale první písmeno jeho jména vyměnila za „S“, aby odkázala na sportovní charakter auta. Navíc ho označuje jako „mover“, což znamená vůz pro mladé lidi, kteří nechtějí být součástí stáda a naopak si chtějí jít svou vlastní cestou.

Kia tvrdí, že chce tuto silnou skupinu zákazníků oslnit hlavně povedeným a neotřelým designem a výraznými rysy. Samozřejmostí by pak měla být možnost propojit auto se všemi chytrými zařízeními, bez kterých dnes mladí nedají ani ránu, možná se dočkáme i hlasového ovládání a dalších technologických vychytávek. To jsou ale zatím jen spekulace. Z kreseb, které najdete v galerii, je ale patrné, že ačkoliv by mělo jít o zástupce malých SUV, nabídne Seltos celkem prostorně vyhlížející interiér, kterému bude vévodit velký displej infotainmentu, který by měl mít úhlopříčku až 10,25 palců. Počítat se také dá s alespoň nějakou formou elektrifikace.

Pod kapotou by tedy mohla být jak nějaká forma hybridního pohonu, tak také možná čistokrevný elektromobil. Ostatně Kia má s hybridy a elektromobilitou už velké zkušenosti. Elektrický model e-Niro velmi zaujal, v Ženevě pak automobilka představila také e-Soul a v New Yorku zatím jen koncept HabaNiro, který má ukazovat, jakým designovým směrem se nové, často elektrifikované modely značky budou ubírat. Na všechny podrobnosti ohledně nové Kia Seltos si ale ještě budeme muset počkat, a to minimálně pár týdnů. Oficiální odhalení by mělo proběhnout na přelomu června a července. Bohužel to ale vypadá, že na český, respektive evropský trh se novinka nedostane.

Reklama

Související témata:
Načítám