Hlavní obsah

Kia Ceed: Evropský bestseller se představuje po faceliftu

Foto: Kia

Na evropském trhu je Kia Ceed nejprodávanější řadou jihokorejské automobilky a současná generace se po přibližně 3 letech představuje s omlazeným designem, novějšími technologiemi a modernizovanou nabídkou motorizací včetně 1,5litrové jednotky T-GDI a technologie Smartstream.

Článek

Kia Ceed je jedním z nejdůležitějších modelů automobilky a s 28procentním podílem na evropském trhu bojuje ve vysoce konkurenčním segmentu C, kterému vládne Volkswagen Golf. Jihokorejská automobilka se snaží udržet svůj nejprodávanější model konkurenceschopný a uvádí na trh omlazenou verzi s viditelnými i skrytými vylepšeními pro karosářské verze hatchback, Sportswagon a ProCeed.

Inovovaný design v nových barvách

Nejvýraznější změnou je inovovaný styling se zjednodušeným novým logem Kia, novou maskou chladiče s ikonickým „tygřím nosem“ a chromovanými akcenty a sportovnějším tvarováním předního nárazníku. Hybridní verze PHEV se pak odlišuje kontrastním uzavřeným designem masky, protože inženýři věnovali zvláštní pozornost optickému rozlišení jednotlivých variant a jejich individuálnímu vzhledu.

Foto: Kia

Voštinové zadní světlomety nejvyšších výbav nepochybně přitáhnou spoustu pozornosti

Všechny modernizované Ceedy vyjíždějí s novými Full-LED předními světlomety s nápadným denním svícením ve tvaru trojice šípů, které současně plní roli směrovek. Pětidveřový hatchback GT-Line a vlajková loď GT se mohou pochlubit novými zadními LED světlomety ze 48 modulů voštinové konstrukce s kouřovým krycím sklem a dynamickými blinkry.

Kia pro nejnovější facelift Ceedu rovněž vyvinula nová provedení litých kol – stříbrná 16“ pro základní verze, leskle černá 17“ vyhrazená pro GT-Line a sportovnější 18“ s červenými akcenty pro vrcholnou variantu GT. Zákazníci si mohou vybrat z celkem třinácti odstínů laků, z nichž čtyři jsou zbrusu nové – broušená bronzová (Machined Bronze), žlutá Lemon, ocelově šedá Yucca a zelená Experience.

Interiér s minimálními změnami

I když se modernizovaný Ceed zvnějšku nápadně změnil, v interiéru moc změn nečekejte. Je v něm stejný 12,3palcový virtuální kokpit spolu s 10,25palcovou dotykovou obrazovkou multimediálního systému. Zákazníci si mohou vybrat z pěti různých čalounění, z nichž tři debutují s faceliftovanou verzí. Vozy v nejvyšších výbavách GT-Line a GT zaujmou nově tvarovanou hlavicí řadicí páky.

Foto: Kia

Nejrychlejší Kia ProCeed GT je s novým stylingem dravější než dřív

Největší obměnou uvnitř je rozšíření technologické výbavy. Ceed je nově vybaven bezdrátovou konektivitou služeb Apple CarPlay a Android Auto a cestující na zadních sedadlech si mohou užít USB nabíjecí port ve středové konzole. Na seznamu výbavy nechybí vyhřívaná přední a zadní sedadla, dvouzónová klimatizace a audiosystém JBL s osmi reproduktory. Vylepšením prošly také asistenční systémy ADAS s bezpečnostními funkcemi a prvky na podporu řízení a parkování.

Výkonové rozpětí od 100 do 204 koní

Zájemci o nový Ceed si mohou vybrat ze zážehových, vznětových a elektrifikovaných pohonů, zastoupených mild-hybridem (MHEV) a plug-in hybridem (PHEV), přičemž výkonové rozpětí nabídky motorizací je od 100 do 204 koní. Všechny motory jsou navíc vybaveny moderní technologií Kia Smartstream s plynule proměnným časováním ventilů pro optimální výkonové schopnosti a snížení spotřeby paliva.

Foto: Kia

V interiéru faceliftovaného Ceedu se změnily jen drobnosti

Nejnovější modernizací Ceed spojuje technologie mild-hybridního pohonu a dvouspojkové převodovky s přeplňovaným benzinovým litrovým motorem a úplnou novinkou mezi motorizacemi je patnáctistovka T-GDI. Ta spolupracuje se šestistupňovou manuální nebo sedmistupňovou dvouspojkovou převodovkou a automobilka jí nahrazuje předchozí čtrnáctistovku T-GDI. Nejvyšší výkon činí 160 koní a jednotka je k dispozici i v mild-hybridním provedení a převodovkou iMT.

Vyjma manuální a dvouspojkové automatické převodovky Kia po vzoru Hyundaie nabízí také již zmíněnou inteligentní převodovku iMT s elektronicky ovládanou spojkou bez mechanické vazby, jejíž pomocí snižuje spotřebu paliva a emise mild-hybridních pohonů při zachování zažitého ovládání normální automatické převodovky.

Modernizovaná Kia Ceed se začne vyrábět letos v srpnu v evropské továrně Kia v Žilině na Slovensku. Na trhu se faceliftované vozy objeví během 4. čtvrtletí 2021.

Reklama

Související témata:
Načítám